El 2023, les empreses no financeres de l'IBEX van incrementar el seu deute net global en 4.132 milions d'euros, fins als 182.381 milions d'euros. Això representa un augment del 2,3% en comparació amb 2022. Aquest augment es va produir en un context en el que els tipus d'interès van escalar al 4,5%, la qual cosa va incrementar els costos de finançament, però algunes empreses van aconseguir navegar la situació i disminuir la seva càrrega financera durant aquell any.

La companyia que més ha aconseguit reduir el seu endeutament en termes percentuals és Sacyr, amb una retallada del 51%, passant de 546 milions d'euros el desembre de 2022 a 269 milions al tancament de 2023. A més, la seva ràtio d'endeutament neta amb recurs sobre EBITDA i distribucions d'actius concessionals se situa en 0,8 vegades comparat amb 1,6x de 2022, mostrant una posició sòlida en termes d'endeutament.

Segons va explicar l'empresa, les operacions de venda de Valoriza i Sacyr Facilities, així com la rotació de participacions minoritàries en Autovia de l'Eresma (Espanya) i N6 (Irlanda), van contribuir l'any passat a assolir l'objectiu de reducció del deute.

Acerinox també ha destacat per la seva capacitat per reduir el seu deute financer net en un 23%, fins als 341 milions amb la seva ràtio d'endeutament sobre el seu benefici operatiu situant-se en 0,49x. Segons l'empresa, "aquesta reducció s'ha atribuït a la generació de caixa|capsa de la companyia, que ha permès invertir en noves iniciatives estratègiques i recompensar els accionistes amb atractius dividends."

Fluidra ha aconseguit reduir el seu deute net en aproximadament 150 milions d'euros, el que representa un descens de l'11% en comparació amb l'any anterior i suposa una ràtio d'endeutament sobre Ebitda de 2,6x. Aquesta disminució s'ha atribuït a una rigorosa gestió del capital circulant, la qual cosa reflecteix la capacitat de generació de caixa de l'empresa. La retallada del deute ha permès que, malgrat menors vendes, l'alçament s'ha mantingut estable en comparació amb l'any anterior.

En el cas de Repsol, el deute net es va situar en 2.096 milions d'euros al tancament del quart trimestre de 2023, el que representa una disminució de 160 milions respecte al tancament de 2022, amb una ràtio d'alçament de 0,2x. La companyia explica que "aquesta reducció s'ha atribuït a una sòlida generació de flux de caixa de les operacions durant l'any, que va superar a les inversions orgàniques, interessos i dividends en efectiu."

Finalment, Amadeus ha aconseguit reduir el seu deute financer net en un 6% en comparació amb l'any anterior, situant-se en 2.141 milions d'euros al tancament de 2023, xifra equivalent a 1,0 vegades el seu benefici operatiu. Aquesta solidesa financera ha permès a l'empresa "no només mantenir la retribució ordinària a l'accionista, sinó també anunciar programes de recompra d'accions que van totalitzar més de 1.000 milions d'euros el 2023".