REBUILD 2024 va tancar les seves portes consolidant la construcció industrialitzada com el nou motor econòmic del país en el qual s'estan aixecant oportunitats de negoci i de millora social. Per això, un total de 25.597 professionals de l'edificació es van congregar en la cimera, a fi de descobrir tot el que suposa la industrialització del sector i conèixer de primera mà les novetats que han sorgit al mercat en els últims mesos.

En aquest sentit, les encarregades de presentar les innovacions industrialitzades, sostenibles i tecnològiques han estat les 587 firmes expositores que s'han citat a REBUILD. En conjunt, han donat a conèixer més 2.600 solucions per a interiors, cuina i banys, i en categories com la il·luminació, tancaments, terres i superfícies, façanes, eficiència energètica, climatització, domòtica, solucions digitals i BIM o sistemes constructius industrialitzats en 2D o 3D, entre altres.

Per la seva part, amb l'organització de la trobada a Madrid ha suposat un impacte econòmic de més de 59 milions d'euros per a la ciutat, esdevingut l'epicentre de la mateixa construcció industrialitzada. De fet, en aquesta edició, Jorge Rodrigo Domínguez, Conseller d'Habitatge, Transports i Infraestructures de la Comunitat de Madrid, ha anunciat la creació del primer i més 'hub' de construcció industrialitzada d'Espanya, amb un impacte en el PIB regional d'entre 500 i 1.000 milions d'euros. Al seu torn, ha informat d'incentius fiscals i financers per desenvolupar una nova economia al voltant del model. Així, s'alça un cercle virtuós a Madrid en el qual formen part la indústria, la Comunitat i les promotores i constructores, per tal d'establir la industrialització a la regió.

Industrialització

En el marc de REBUILD 2024 ha tingut lloc el Congrés Nacional d'Arquitectura Avançada i Construcció 4.0, que ha reunit 628 experts de tot el món, els quals han encaminat el futur de la construcció cap a un sector més industrialitzat, circular, digitalitzat, adaptat en l'entorn i que procuri pel benestar dels usuaris. En aquest sentit, la principal conclusió ha estat l'evolució cap a la industrialització, que s'erigeix com a resposta als desafiaments actuals de la falta d'habitatge assequible, l'alt impacte mediambiental, o la falta de talent.

Tanmateix, per dur a terme aquesta transformació hi ha d'haver un canvi en el Codi Tècnic de l'Edificació en el qual es reflecteixi la validesa de la construcció 'offsite'. Una demanda que ha confirmat Lucas Galán, Director de Producte i Innovació a Neinor Homes, apuntant que "a tots els països en els quals la industrialització ha crescut és perquè l'Estat l'ha imposat. Que l'administració empenyi un teixit industrial és molt rellevant, legislant i facilitant la seva implementació." Al seu torn, Guillermo Sotorrio, Investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques, ha deixat clar que "ara tenim una sensació de falta de mà d'obra i encariment de materials, és a dir, el caldo de cultiu perfecte per accelerar la industrialització. Per la qual cosa si es registra alguna barrera, caldrà tractar-la, però la regulació no ha de posar límits a la innovació".

Un altre dels esculls amb què es troba aquesta necessària evolució són les traves al finançament. Sobres aquesta qüestió s'ha debatut en el Congrés, amb noms com Oriol Forner, director Negoci i Producte Promotor a Caixabank, el qual ha admès que "és important que resolguem el problema del finançament. Ens enfrontem a un nou repte: després de milers d'anys construint d'una forma, ara l'hem de canviar, i això significa industrialitzar. Ens preocupen dos temes: un, com fer arribar el capital per garantir que l'industrial cobri i, dos, com posar diners a tot el procés." "Requerim canvis legals que permetin el finançament fora d'obra", ha sentenciat.

Punt de trobada

La gran cimera de l'edificació també ha estat l'escenari que han triat les veus del sector, que estan marcant un abans i un després, per compartir el seu punt de vista en relació amb l'avenç de la construcció. A tal efecte, Emilio Ortiz i Taba Rasti, arquitectes i socis de Foster+Partners, han posat el focus en la regeneració d'edificis històrics, com és el cas del Salón de Reinos de Buen Retiro, que estan duent a terme, i en la transcendència de la sostenibilitat mitjançant la readaptació d'espais a les necessitats actuals.

Rasti ha donat valor a l'aposta pionera de l'estudi per aquesta sostenibilitat assenyalant que "fa ja 50 anys comencem a utilitzar el concepte". "Creiem en el reciclatge dels edificis, en donar-los una nova vida, amb materials sostenibles com la fusta," ha compartit l'arquitecta. Una visió que va molt de conforme a la que ha mostrat en REBUILD Andrew Waugh, referent mundial en construcció en fusta, que ha afirmat amb contundència que "necessitem deixar de construir amb formigó i apostar per la fusta, per la circularitat."

Així mateix, un assumpte que igualment s'ha repetit durant els tres dies d'esdeveniment és la vocació benestar que té l'edificació. Tant arquitectes com promotors, dissenyadors d'interiors o instal·ladors han recalcat el servei del sector per impulsar la salut de les persones i la seva comoditat. En aquest sentit, Taba Rasti ha assegurat que "al que ens dediquem nosaltres és a millorar la vida de la gent. Això és un treball d'equip, sense els constructors o promotors no podríem desenvolupar la nostra tasca".

Simultàniament, pels escenaris del Congrés han passat figures mundials com Carlos Lamela, d'Estudi Lamela; Óscar Miguel Ares, Director en XV Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme; Alejandro Lorca, Arquitecte Soci Sènior de l'estudi L35 Architects; Benedetta Tagliabue, Arquitecta principal i cofundadora de l'estudi EMBT; o João Albuquerque, soci de BIG Barcelona, entre molts d'altres.