S'ha acabat la tendència a la baixa del preu de la llum. El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista es dispararà aquest dimecres un 73,5% respecte als 104,36 euros/MWh que va marcar dimarts de mitjana, i tornarà a superar la cota dels 180 euros el megawatt hora. D'aquesta manera deixa enrere la treva dels últims dies, motivada, principalment, per la contribució més gran de l'eòlica, que ha portat a encadenar quatre dies de baixades i a caure, aquest dilluns, fins als 96,08 euros/MWh, el nivell més baix des de principis de novembre, segons dades provisionals publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE).

Tot i la pujada d'aquests darrers dies, el preu per a aquest dimecres es manté molt lluny dels màxims històrics de la setmana passada, quan es va arribar fins als 383,67 euros/MWh. En canvi, el preu de l'electricitat en el mercat majorista segueix disparat si es compara amb els registres del mateix dia de l'any anterior, quan el preu es va situar en 38,66 euros/MWh. L'increment d'aquest dimecres en comparació amb el 29 de desembre del 2020 és del 368%, és a dir, gairebé cinc vegades més.

El preu més alt i més baix

Per franges horàries, el preu màxim de la llum per a aquest dimecres serà entre les 21.00 i les 22.00 hores, amb 255 euros/MWh, mentre que el mínim, de 90,82 euros/MWh, serà entre les 4.00 i les 5.00 hores.

Els preus del pool repercuteixen directament en la tarifa regulada —el denominat PVPC—, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors, i serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el subministrament en el mercat lliure. L'encariment en els últims mesos en el mercat elèctric s'explica, principalment, pels alts preus del gas en els mercats i dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂), en màxims històrics aquest any.

El desembre, el mes més car de la història

El desembre està sent un mes marcat per una gran volatilitat, amb caigudes en la mitjana d'alguns dies per sota dels 100 euros, com aquest dilluns, que va ser de 96,08 euros/MWh, el seu valor més baix des de principis de novembre. I amb uns certs repunts que superaven àmpliament la cota dels 200 i els 300 euros/MWh.

Malgrat les caigudes de finals de la setmana passada, l'encariment de la llum s'ha desbocat i el preu mitjà mensual és de 243,8 euros, és a dir, més de 43 euros que l'octubre passat, el mes amb la mitjana més cara fins avui, amb 200 euros/MWh.

L'objectiu del govern espanyol és que aquests increments no repercuteixin en la factura dels consumidors. És per això que dimarts passat va ampliar fins al 30 d'abril la rebaixa dels impostos inclosos en la factura de la llum, amb la finalitat de pal·liar l'efecte negatiu que la pujada del preu de l'electricitat està causant en els ciutadans. Concretament, es van prorrogar les rebaixes del 21% al 10% de l'IVA i de l'impost especial elèctric del 5,11% al 0,5%. La suspensió de l'impost de generació del 7% que paguen les empreses es mantindrà fins al 31 de març.

 

Imatge principal: Imatge de recurs d'una bombeta encesa  / Pixabay