La Fiscalia provincial de Tarragona ha interposat un recurs de reforma contra l'auto d'obertura de judici per la causa de delicte mediambiental contra Iqoxe en apreciar que, després de la instrucció, no té constància de dades i indicis que la sustentin, així com tampoc no els té sobre la presumpta falsedat documental, segons ha publicat 'Expansió'. Aquesta causa judicial contra Iqoxe per delicte mediambiental es va obrir com a peça separada de la causa de l'accident de la planta de La Canonja (Tarragona) ocorregut el gener de 2020 i per la qual han estat acusats tres directius de la companyia.

En el seu escrit, la Fiscalia exposa que "no hi ha constància de dany o risc greu al medi ambient" perquè no hi ha cap dada d'immissió al mig marina ni dades perifèriques que ho poguessin fer sospitar. També apunta que no existeix cap tipus de caracterització dels al·legats abocaments al canal de refrigeració/aigua de mar, per la qual cosa qualsevol dada sobre contingut o quantificació són "simples hipòtesis", segons l'auto consultat.

És per aquesta raó que ha demanat a la jutgessa que retornin els autos a la fase d'instrucció i esmenta especialment la investigació realitzada pels Mossos, a qui demana molts aclariments i l'origen de les dades que van passar a l'Institut Nacional de Toxicologia per fer els seus informes.

Sobre la suposada falsificació documental, la Fiscalia és igual de categòrica i, en el seu recurs, escriu que al marge de l'existència o no de la falsedat, per poder seguir un procediment penal és necessari que en la causa judicial figurin els documents suposadament falsos o bé a la seva disposició en arxiu si no tenen format paper. També especifica que s'ha d'indicar si la falsificació documental comesa per particulars es troba o no en els supòsits recollits en el tipus penal i, en cas afirmatiu, en quin d'ells.

Per la seva part, la defensa dels acusats, que ja va recórrer l'esmentat auto al desembre, ha tornat a demanar el sobreseïment de les actuacions i ha fet especial èmfasi en què la Fiscalia coincideix que no existeixen indicis de criminalitat.

"Després de la pràctica de totes les diligències, ni més ni menys que gairebé quatre anys, l'única conclusió a la qual s'ha arribat és que la tesi impulsada pels agents dels Mossos és una mera hipòtesi o, més ben dit, una especulació", aferma en el seu escrit l'equip legal que encapçala Emilio Zegrí.

És més, recorda que la peça es va obrir després de l'accident quan no té cap relació amb el succés. Així mateix, la defensa exposa que la investigació comença sense que es detectés cap abocament d'aigües residuals d'Iqoxe ni cap tampoc presència per sobre dels paràmetres fixats per l'Administració.

Sobre les acusacions de falsificació, la defensa apunta que s'ha hagut d'inventar que a les instal·lacions es duien a terme actuacions "tan desenraonades com falsificació d'analítiques i abocats amb mànegues directament al mar", sense concretar ni provar mai quins van ser abocats, quina era la càrrega ni com suposadament s'havia infringit la reclamació vigent.

Fa uns mesos, l'Agència Catalana de l'Aigua, dependent de la Generalitat, ja va afirmar que no hi ha constància que Iqoxe realitzés abocats que desemboquessin al mar, així com va informar que no s'havia pogut detectar ni provar, partint de les seves anàlisis, que la petroquímica utilitzés productes per emmascarar abocaments contaminants que anaven al mar.