Servihabitat preveu que el preu de l'habitatge continuï sostingut a l'alça aquest 2024, amb un renovat dinamisme en les compravendes durant el segon semestre de l'any, emparat per un finançament menys oscil·lant, mentre el comprador estranger i l'inversor continuaran guanyant terreny. Aquestes són algunes de les previsions que es desprenen de la XII edició de l'informe sobre el 'Mercat residencial a Espanya' que elabora Servihabitat Trends, la plataforma d'investigació i anàlisi del sector impulsada des de Servihabitat.

Quant als habitatges transaccionats, el 2023 la compravenda va tornar als nivells normalitzats del mercat, una mica estressats pel gir a l'escenari hipotecari dictat per Europa. Després de la retallada del -12% de l'any passat, s'espera que una relaxació hipotecària actuï com a estímul per al mercat, pronosticant un increment en les transaccions del 4,9%, amb 665.200 operacions.

A l'informe de Servihabitat Trends també s'apunta que l'escassetat d'obra nova i el cada vegada més escàs 'estoc 'de segona mà rehabilitat i de qualitat neutralitzen qualsevol possibilitat de caiguda en els preus. Així, la revalorització prevista per al preu de l'habitatge s'estima en un 3%, més suau que l'increment del 2023, que va ser del 4%.

Sobre les llicències i habitatges iniciats, no hi haurà grans sorpreses el 2024 ja que amb prou feines pujaran i tindran un creixement pla. Els habitatges acabats marcaran un ascens del 6% assolint les 91.100 unitats, fruit de retards acumulats a la producció.

En relació amb el lloguer, l'estudi destaca que el mercat de l'arrendament ha continuat deteriorant-se en termes d'oferta disponible, passant de les 67.248 de 2022 a les 62.655 de 2023, un 6,8% menys. En aquest sentit, els preus en el lloguer continuen dibuixant una corba ascendent amb un repunt del 13,4% l'últim any. D'altra banda, la rendibilitat bruta del lloguer a Espanya avança tot just cinc dècimes fins al 6,7% de 2023, pressionada per la falta de disponibilitat.

El document també posa de rellevància que l'interès de compradors internacionals pel residencial espanyol es manté més fort que mai, aprofitant oportunitats que el nacional no pot assolir per falta de pressupost i finançament.

Per a Servihabitat Trends, la falta d'oferta, tant al mercat de compravenda com de lloguer, continuarà sent l'obstacle més gran per a l'estabilitat del sector. En aquest sentit, Borja Goday, CEO de Servihabitat, subratlla que "la pressió sobre el mercat continuarà, la qual cosa obliga a abordar de manera efectiva el problema d'accessibilitat a l'habitatge per part de tots els agents públics i privats del sector".