El Banc Europeu de l'Hidrogen ha concedit 230 milions d'euros a través de la seva primera subhasta al projecte Catalina, promogut per Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), a través del seu fons Copenhagen Infrastructure Energy Transition Fund I K/S, juntament amb Enagás Renovable, per produir hidrogen verd a escala industrial.

Catalina rebrà una subvenció a la producció amb una prima fixa de 0,48 EUR/kgH2 per a ~48.000 tH2 anuals durant un període de 10 anys, la qual cosa suposa un total de 230,5 milions d'euros.

Catalina és un projecte d'hidrogen verd a gran escala líder al món que en la primera fase desenvoluparà plantes combinades d'energia eòlica terrestre i solar fotovoltaica d'1,1 GW i un electrolitzador de 500 MW, ubicat a Andorra (Terol).

El projecte Catalina produirà fins a 84.000 tones d'hidrogen verd a l'any, que correspon a més del 15% del consum actual total d'hidrogen a Espanya i evitarà l'emissió d'almenys 3 milions de tones de CO2 en els deu primers anys de funcionament. L'hidrogen produït es transportarà al llevant espanyol a través del Spanish Hidrogen Backbone on serà utilitzat per descarbonitzar diverses activitats industrials.

Catalina contribuirà a assolir els objectius de producció d'hidrogen renovable fixats tant a nivell espanyol com europeu, situant a l'Aragó i a Espanya en una posició de lideratge mundial de producció d'hidrogen verd i contribuint a la descarbonització de les indústries d'Aragó, de la costa aquest i del conjunt d'Espanya.

"Estem molt orgullosos que aquest projecte hagi obtingut aquesta subvenció, i aplaudim els responsables polítics europeus per reconèixer la importància de la indústria de l'hidrogen a Europa. Aquesta subhasta pilot mostra que l'economia que hi ha darrere d'una futura indústria de l'hidrogen està madurant, com demostren aquestes ofertes competitives. L'anunci d'avui és una prova de la capacitat de CIP per dur a terme projectes d'hidrogen verd que contribueixin a construir una futura economia de l'hidrogen a Europa. M'agradaria donar les gràcies als nostres socis a Espanya i la resta d'Europa, així com a les autoritats i comunitats locals per treballar amb nosaltres en la creació d'un futur més verd per a les pròximes generacions d'europeus", va declarar Søren Toftgaard, Partner de CIP i codirector del Fons de Transició Energètica.

El projecte rebrà el finançament concedit des de la data d'entrada en operació comercial fins al final del període de subvenció de 10 anys. La subvenció depèn que el projecte sigui operatiu en els cinc anys següents a la firma de l'acord de subvenció. CIP preveu que el projecte sigui operatiu a tot tardar el 2029