L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) preveu que l'economia de Catalunya creixi un 4,9% aquest tercer trimestre en comparació al mateix període de l'any anterior. D'aquesta manera, Catalunya seria el tercer territori de l'Estat amb un Producte Interior Brut més alt, només per darrere de les illes Balears i les illes Canàries. Aquesta estimació també implica que l'economia catalana creix més que la mitjana espanyola, ja que en aquest cas s'augura un creixement del 3,8%, és a dir, un 1,1% menys en relació amb Catalunya.

Aquest dilluns, l'AIReF ha publicat aquests càlculs del PIB de les comunitats autònomes per al tercer trimestre de 2022, unes estimacions que es fan a partir de la dada d'avançament trimestral que publica l'Institut Nacional d'Estadística. Recuperant aquestes dades interanuals, les illes Balears encapçalen el rànquing amb un creixement previst del 8,4%, seguida de les Canàries (6,8%), Catalunya (4,9%) i el País Valencià (4,6%). A partir d'aquí, la resta de territoris creixen a un nivell igual o inferior a la mitjana espanyola —3,8%—: són els casos de l'Aragó (3,8%), Astúries (3,7%), Madrid (3,6%), el País Basc (3,3%), Navarra (3,3%), La Rioja (3,2%), Andalusia (3%), Extremadura (2,9%), Cantàbria (2,8%), Galícia (2,8%), Castella i Lleó (2,1%), Castella-la Manxa (1,3%) i Múrcia (0,8%).

Catalunya presenta una taxa de variació intertrimestral del 0,3%

Més enllà de les taxes interanuals, l'estudi també aporta les dades intertrimestrals. D'aquesta manera, el creixement entre el segon i tercer trimestre de 2022 és més tímid en tots els casos. En el cas català, però, segueix sent dels més alts de l'Estat amb una taxa del 0,3%. Mentre que la pujada prevista a l'Estat és del 0,2%, els altres territoris que superen aquesta xifra (més enllà de Catalunya) són la Comunitat de Madrid (també un 0,3%), el País Valencià (0,4%), les Illes Canàries (0,4%) i les Illes Balears (0,5%). A partir d'aquí, hi ha tres autonomies que tenen un creixement previst del 0,2% entre un trimestre i l'altre: Cantàbria, Andalusia i Extremadura. Altrament, hi ha cinc comunitats on s'estima una pujada del PIB intertrimestral del 0,1%: Astúries, Galícia, Múrcia, el País Basc i l'Aragó. Les quatre restants presenten un pitjor panorama, atès que el creixement és negatiu i es podrien encendre les primeres alarmes per una recessió. Són els casos de La Rioja i Castella i Lleó (-0,02%) i Castella-la Manxa i Navarra (-0,1%).

Va ser el divendres quan l'INE va publicar les dades del PIB trimestral, i la principal conclusió que se n'extreu és l'important retrocés del creixement entre el segon i tercer trimestre de 2022. Si bé el creixement era de l'1,5% el segon trimestre, aquest tercer ha caigut fins al 0,2%, un efecte causat, principalment, per la baixada en la inversió i en el consum de les famílies (va pujar un 1,1%, una dècima menys que en les dades de juliol).