Hi ha ‘turismofòbia’ a Barcelona? Malgrat que pugui haver-hi la percepció que a la capital de Catalunya hi ha una actitud contrària a la presència de turistes, amplificada per accions de l’ajuntament destinades sobretot a impedir el creixement del parc d’allotjaments hotelers i turístics, un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) constata que la majoria de la població resident a Barcelona és favorable al turisme i només una reduïda minoria pot ser considerada turismofòbica. En concret, només un 7,5% de barcelonins està frontalment en contra de l’arribada de visitants a la ciutat, mentre que un 62% estan a favor del turisme i un 30% manté una actitud neutral.

Aquestes són dades que es desprenen de l’estudi ‘The Perception of Overtourism in Urban Destinations. Empirical Evidence based on Residents’ Emotional Response, Tourism Planning & Development’ liderat per l’investigador del grup NOUTUR de la UOC i professor dels Estudis d'Economia i Empresa de la Universitat, Francesc González Reverté, que amb un grup d’investigadors ha avaluat l'opinió dels residents a la ciutat sobre el turisme massificat en entorns urbans a partir d’una enquesta a 450 persones. Segons ha detallat la UOC, l’objectiu de l’estudi és comprendre d'una forma més completa el fenomen del sobreturisme a les grans ciutats, en un temps en el turisme a les grans ciutats s'ha incrementat de manera notable fins a convertir-se en un dels principals motors del progrés i desenvolupament d'aquests entorns urbans.

Turisme Barcelona, una parella de turistes fent-se una foto al Parc Güell - Pau de la calle

Turistes al Park Güell / Pau de la Calle

L’estudi confronta el desenvolupament que el turisme ha portat a grans ciutats com Barcelona amb la generació de nous problemes, en especial els que tenen a veure amb l’augment dels preus de l’habitatge i la gentrificació dels barris més turístics, així com els moviments socials i veïnals que reclamen un turisme menys massificat com a via per evitar aquests conflictes. En aquest sentit, González apunta que "hi ha una diferència en la percepció dels residents sobre el turisme de masses a les ciutats que respon a factors emocionals, un aspecte que fins ara s'ha tingut poc en compte en l'anàlisi del sobreturisme".

Tres perfils de residents

Les enquestes, que van ser recollides en els mesos previs a la pandèmia que va començar a principis del 2020, permeten determinar que les percepcions dels residents en aquests districtes poden incloure tant una resposta negativa com una visió emotiva favorable o agradable respecte a la presència de turistes i d'activitat turística. "Es poden esmentar diversos factors que expliquen parcialment les respostes emocionals, com la proximitat a les zones turístiques o les pràctiques que fan els turistes en aquests barris de la ciutat", detalla González sobre les diferents percepcions. Tot plegat ha portat als elaboradors de l’estudi a distingir tres perfils amb una resposta diferent i emocional al turisme, que són "proturístisc", "neutrals" i "oposats al turisme".

Les dades finals revelen que hi ha un 62% a favor del turisme, un 30% neutrals i un 7,5% contraris. A això, el responsable de l’estudi assenyala que hi ha dos perfils entre els favorables al turisme, "uns que anomenem 'turismofílics', que tenen una resposta emocional molt positiva, i uns altres, als quals denominem 'residents que donen suport al turisme', la resposta emocional dels quals és clarament positiva, però que també destaquen alguns elements negatius en les seves respostes, com ara l'impacte mediambiental". A més, un aspecte clau per entendre les diferències en la resposta emocional entre aquests perfils és la percepció de la pèrdua de control de la comunitat local sobre el seu lloc de residència, així com la sensació d'irritació per la presència de turistes o la incomoditat que representen per a determinats residents.

Turisme Barcelona, turistes menjant a un restaurant de la platja - Pau de la calle

Un grup de turistes dinant a la platja / Pau de la Calle

Per la seva banda, pel que fa a la resposta emocional positiva, González destaca el fet que hi ha residents que valoren la presència de turistes de manera que ja han aconseguit crear certa familiaritat i naturalitat amb el turisme, al qual consideren, fins i tot, part del seu paisatge quotidià. "És interessant destacar que algunes pràctiques són valorades en especial de forma negativa emocionalment, fins i tot pels partidaris del turisme, com la presència de turistes borratxos, vestits amb poca roba o els comiats de solter o soltera, tot i que també hi ha pràctiques que són valorades de manera positiva per tots els perfils de residents, com les associades al consum de cultura o el passeig i la socialització a l'espai públic", subratlla l’investigador.

La percepció va per barris

D'altra banda, els autors de l'estudi expliquen que es detecta una clara diferència entre les percepcions i opinions de les persones en funció del districte en què resideixen. Per exemple, aquest estudi compara barris molt turístics, com la Barceloneta, el Barri Gòtic o l'entorn de la Sagrada Família, amb uns altres de molt menys turístics, com Sarrià, Vallcarca o Sant Andreu. "Als barris turístics les reaccions emocionals negatives davant la presència dels turistes són més abundants, encara que no generalitzades, mentre que als barris menys turístics, les emocions positives o no conflictives amb el turisme hi són més presents", afirma González. "És més, la presència de perfils de residents oposats al turisme és molt més gran als barris turístics que en els no turístics, on predominen els favorables al turisme", apunta el professor de la UOC.