L’explicació a l’exterior es manté com un dels temes clau per garantir l’èxit del referèndum que el president, Carles Puigdemont, ha anunciat per a l’1 d’octubre vinent. Un cop s'ha concretat calendari i pregunta, el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, ha convocat una trobada amb els delegats de Catalunya arreu del món per analitzar la situació.

Aquest mateix divendres, després de l'anunci del president, el conseller Romeva va enviar un memoràndum als diferents governs, ambaixades i representants consulars, explicant les raons de la decisió de l'executiu. Sota el títol El Govern català convoca un referèndum d’independència l’1 d’octubre del 2017, el memoràndum explicava la data i la pregunta i defensava la “legitimitat” de la votació com un “acte democràtic”.

Onze delegacions

Actualment, el Govern disposa d’una xarxa d’onze delegacions a l’exterior després que a començaments d’abril va nomenar els primers delegats a Ginebra (Manuel Manonelles), als Països Nòrdics (Francesca Guardiola) i a Polònia i Països Bàltics (Ewa Adela Cylwik). Aquestes ambaixades es van afegir a les ja existents de la UE; Regne Unit i Irlanda; França; Alemanya; Estats Units, Canadà i Mèxic; Àustria; Itàlia i Portugal.

Tots ells s'han citat ahir i avui a Barcelona. La reunió que els delegats celebren amb el conseller i els responsables de la cúpula d’Exteriors té com a objectiu abordar la situació política un cop s’ha fixat ja el calendari i la pregunta, coordinar les actuacions, millorar l’organització i compartir informació. La reunió ha de servir també per abordar altres qüestions de gestió del departament.

La xarxa de delegats de la Generalitat a l’exterior ha estat un dels objectius contra els quals el Govern de l’Estat ha actuat amb major contundència des que es va posar en marxa el gabinet de JxSí. De fet, el departament que encapçala Romeva va haver de canviar la seva denominació pocs mesos després de la seva creació per escapolir-se d'un recurs del Tribunal Constitucional.

Amb tot, el ressò internacional que aconsegueixen esdeveniments com el que s'ha celebrat aquest cap de setmana amb la intervenció d’una figura de projecció mundial com Pep Guardiola il·lustra la importància que, per al moviment independentista, representa aconseguir fer escoltar la seva veu al món.