La premsa espanyola torna a escombrar cap a casa. Ara ho fa posant de manifest que el Codi Penal preveu castigar les autoritats si dirigeixen la sedició i, precisament per això, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, podria ser acusat de sedició —i, fins i tot, anar a la presó— si tira endavant amb el procés i utilitza els Mossos d'Esquadra que estiguin disposats a seguir-lo. 

Així ho assegura Victoria Prego a El Independiente, que sosté que l'article 54 del Codi Penal tipifica el delicte de sedició posant de manifest que "són reus de sedició els que […] s'alcin públicament i tumultuàriament per impedir per la força o fora de les vies legals l'aplicació de les lleis o a qualsevol autoritat, corporació oficial o funcionari públic, el legítim exercici de les seves funcions o el compliment dels seus acords o de les resolucions administratives o judicials".

L'article 545 va un pas més enllà i castiga aquest delicte amb penes de 10 a 15 anys als qui "hagin induït, sostingut o dirigit la sedició". El mitjà citat es lamenta que si aquesta situació hagués tingut lloc al segle XIX, ja estaria solucionada perquè llavors existia el delicte de "sedició impròpia", suprimit el 1995 durant la reforma del Codi Penal.