El programa del candidat a la secretaria general del PSOE Pedro Sánchez manté l'aposta per una Espanya plurinacional, precisant que és un concepte cultural, i reforça el seu caràcter autònom davant de Podemos, matisant que la seva recerca d'una aliança de progrés es dirigeix a "sectors de la societat espanyola que coincideixin en la necessitat de desenvolupar una democràcia avançada en el terreny polític i econòmic i que faci progressar la justícia social".

Així consta en el projecte definitiu amb el qual Sánchez es presenta a aquestes primàries, a les quals també concorren la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, i l'exlehendari Patxi López. El document s'ha elaborat després d'haver consultat la militància i haver rebut prop de cent mil propostes, que han estat debatudes per més de 400 experts i que el candidat presentarà aquesta tarda, com va fer amb la seva primera proposta, el passat 20 de febrer, al Cercle de Belles Arts, a Madrid.

El nou document, del qual el sociòleg José Luis Tezanos i l'economista Manuel Escudero ja n'han donat alguns detalls a l'oficina del candidat a Madrid, té 77 propostes noves, entre les quals n'hi ha 12 de Patxi López.

Segons han explicat els col·laboradors de Sánchez, aquest procés d'"esmenes" en les bases no elimina cap de les propostes que es van fer fa una mica menys de tres mesos, però sí que ha permès saber el grau de suport que han tingut —gràcies a les enquestes enviades als interessats— i matisar algunes idees del document inicial.

Suport del 92% al model territorial

Així, segons ha dit Tezanos, el model territorial que proposa l'exsecretari general té el suport del 92% dels consultats. D'aquesta manera mantenen la seva aposta pel perfeccionament "del caràcter plurinacional de l'Estat apuntat a l'article 2 de la Constitució".

Segons l'equip de Pedro Sánchez, amb aquest plantejament no es defensa que hi hagi nacions polítiques diferents de l'espanyola, sinó que s'afirma que la nació espanyola és sobirana i dins "hi ha nacions culturals". El que busquen, han explicat, és perfeccionar el reconeixement de les especificitats culturals, que, sostenen, ja estava en l'esperit dels constituents.

Així precisen, en el nou text, que el disseny de les polítiques culturals a Espanya, com a competència compartida entre totes les administracions, "és el millor exemple de la consciència" dels constituents "sobre la plurinacionalitat cultural d'Espanya i el seu necessari aprofundiment federal, ja des del 1978".