Diversos mitjans d'Alemanya i Suïssa conclouen avui que després de la ronda informativa que va oferir ahir el president Carles Puigdemont a Brussel·les, i amb la decisió que quedar-se a Bèlgica, ha internacionalitzat el conflicte.

La revista Telepolis, molt seguida entre els polítics alemanys, assenyala en un article titulat Internacionalització del conflicte català, que el viatge de Puigdemont "està ara en el primer pla" de la política catalana. Segons Telepolis, hi ha moltes incògnites de com pot anar ara l'aplicació del 155, i recorda que el PP "només té el 8% dels vots" a l'actual Parlament. No descarta que es pugui mantenir el procés constituent i recorda que Podem s'hi podria incorporar.

El diari suís Neue Zürcher Zeitung apunta per la seva banda, en un article titulat El vol calculat de Puigdemont, que amb el seu refugi a Bèlgica el president "no només es protegeix davant l'ofensiva del govern espanyol, sinó que a més manté viva la veu dels independentistes".

El rotatiu descriu la pugna entre Catalunya i l'Estat com una lluita entre "el gat i la rata". "Fins on es pot copsar, Madrid ha aconseguit prendre el control total de Catalunya els darrers dies sense gaire resistència, i ha eliminat els independentistes del Govern i del Parlament. Però Puigdemont se n'ha anat a Brussel·les amb la meitat del gabinet, en el que pot ser un moviment intel·ligent", ha afegit.

Segons el diari, és probable que, en cas de petició d'extradició, Bèlgica ho endarrereixi, almenys fins al desembre. "Ara sembla que els independentistes volen concentrar-se en la nova elecció del Parlament. Tot indica que el 21 de desembre serà la propera gran batalla. La calma actual hi pot estar relacionada. Els independentistes han renunciat fins ara a la resistència civil massiva. Això hauria dificultat l'eliminació del govern regional però hauria provocat violència i disturbis, cosa que hauria posat en perill la participació dels independentistes a les eleccions. Si les dues parts es concentren ara en les eleccions, és un fet positiu, ja que significa que el conflicte no es lliurarà al carrer, sinó a les urnes, on rau la democràcia", assenyala.

Es pregunta, però, si les eleccions portaran a cap solució estable. Segons el diari suís, fins i tot si guanyessin les formacions unionistes, això no garantiria que en sortís un govern consistent, "a causa de les fortes diferències ideològiques". Si guanyen els independentistes, cosa que creu probable, manté que es mantindrà el contenciós.