Milers de persones han omplert aquest migdia l'avinguda Maria Cristina de Barcelona en un acte massiu i unitari, convocat per les entitats sobiranistes, en defensa dels càrrecs públics investigats per la seva intervenció en el procés polític independentista.

Ha estat la imatge d'un desafiament a l'Estat, que ha acabat amb els càrrecs encausats dalt de l'escenari i un advertiment del president de l'ANC, Jordi Sànchez: "Sortirem novament al carrer, quan calgui, on calgui i els dies que calgui".

“No restarem indiferents quan portin a judici Mas i els membres del seu Govern. No ens quedarem quiets quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya intenti treure la nostra presidenta del Parlament”, ha afegit Sànchez.

Amb la convocatòria d'avui, l’independentisme ha volgut fer una nova demostració de força mentre es van posant en marxa els processos judicials contra els càrrecs electes, i després que des del Govern s’ha subratllat en repetides ocasions que caldrà defensar el procés des del carrer.

Els organitzadors no han volgut donar xifres d’assistents però la Guàrdia Urbana ha quantificat la participació en 80.000 persones. De fet, l'afluència de públic ha superat les previsions i ha obligat a tallar la plaça Espanya, cosa que ha permès a Jordi Sànchez començar el seu parlament ironitzant: "Hem superat Espanya!".

L'acte, convocat per l'ANC, Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha tingut el suport de JxSí i la CUP, però també de CSQP i dels sindicats, i hi han participat els càrrecs públics que estan sent investigats per la seva actuació política en relació amb el procés: la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i els exconsellers Irene Rigau i Francesc Homs, a més de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el regidor de Vic Joan Coma, entre d'altres.

Crides a la unitat

Les dificultats amb què topa el procés a mesura que avancen les diferents actuacions judicials no han estat tampoc absents en la convocatòria i durant els parlaments s'han multiplicat les crides a la unitat, després que la setmana passada la detenció de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, va provocar tensió entre el Govern i la CUP arran l’actuació dels Mossos. "El Govern de l'Estat espanyol ens vol dividits, i no ho aconseguiran", ha advertit el president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

El protagonisme, però, ha estat per la necessitat de mantenir la mobilització al carrer –"comença l'hora de la mobilització permanent", ha advertit Cuixart– i les crides en aquest sentit han estat constants. "Aquest procés va començar amb la força de la gent i ha d’acabar amb la força de la gent", ha subratllat la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras.

Lloveras, després de recordar que hi ha 260 ajuntaments amb procediments judicials oberts ha advertit: “Hem lluitat de manera pacífica durant 6 anys per aconseguir l’objectiu. Ara som a la recta final”.

Aquesta imatge d’un procés que enfila la recta final s'ha anat repetint en el moment de deixar clar que s'acosten moments decisius. “Hem de decidir si pleguem veles o continuem fins al final. Des de l’ANC, ho farem”, ha assegurat Jordi Sànchez.

Entre el públic, hi havia una representació molt àmplia del Govern, encapçalada pel vicepresident, Oriol Junqueras, i la consellera de la Presidència, Neus Munté. El president, Carles Puigdemont, no hi ha pogut estar present perquè participava en un acte a Amer, des d'on s'ha solidaritzat amb una concentració davant de l'Ajuntament. Hi han estat presents també diputats de JxSí, la CUP i CSQP, a més de regidors de nombrosos ajuntaments catalans.

El cantant de Lax’n'Busto, Salva Racero, ha actuat com a mestre de cerimònies i l’han acompanyat dalt de l’escenari Pep Ferrer, Marc Martínez i Marcel Caselles, que s'han encarregat de llegir la llista de lleis suspeses pel TC, mentre Mercè Martínez ha interpretat L'estaca abans de començar els parlaments.

L’acte ha acabat amb la cançó de Lax’n’Busto Llença’t i amb la interpretació d'Els segadors.