El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha advertit en una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya que el govern espanyol vol "encotillar" el procés amb conceptes com "colpistes i sediciosos" i crear així un "marc mental i un referent comunicatiu preparat per justificar quan es hi hagi intervencions extremes de la Fiscalia, l'Audiència o el Suprem".

"Estan preparant la tempesta perfecta per actuar de manera excepcional contra els fonaments democràtics de la participació ciutadana en referèndum", ha assegurat, alhora que ha reivindicat que el sobiranisme és "l'expressió actualitzada del catalanisme" per al segle XXI.

Sànchez, que ha lamentat que l'Estat només "s'activi per combatre" el referèndum, ha afegit que per impedir-lo haurà d'utilitzar tota la seva "capacitat coercitiva". Precisament per això ha advertit que pactar la consulta vinculant amb la Generalitat seria "l'acte de més intel·ligència política" de l'Estat des del retorn de Tarradellas.

Insult a la democràcia

El dirigent de l'ANC s'ha referit al referèndum previst per a setembre marcant distàncies amb la consulta del 9-N del 2014 i ha avisat que "les entitats no col·laboraran" en la seva organització, ja que és el Govern qui té la responsabilitat de "comprar les urnes i obrir els col·legis electorals".

Sánchez també ha criticat que les declaracions fetes per part del govern central acusant els plans sobiranistes de "cop d'Estat" són un "insult per als pares de la democràcia" i ha avisat que, amb aquest relat, l'Estat "prepara la tempesta perfecta per actuar de forma excepcional contra la participació ciutadana".

Per això, Sánchez ha alertat que els sobiranistes "no viraran el rumb" en el seu compromís amb la consulta i ha avisat l'Estat que "si vol impedir el referèndum haurà d'usar tota la seva capacitat coercitiva per fer-ho i, si això passa, haurà perdut tota la seva credibilitat democràtica".

Més mobilitzacions

En cas que l'executiu de Mariano Rajoy eviti la celebració de la consulta sobiranista, Sánchez ha assenyalat que l'ANC organitzarà mobilitzacions per "evidenciar el suport amb les institucions catalanes, forçar l'Estat a acceptar la demanda ciutadana i projectar internacionalment" la situació.

"Si l'Estat intenta segrestar les urnes i impedir l'obertura dels col·legis electorals, farem servir el dret a la manifestació de forma intensiva", ha augurat Sánchez.

El president de l'ANC ha recordat que l'entitat sobiranista preveu una declaració unilateral d'independència en cas de "bloqueig general", encara que ha admès que "no vol" aquest escenari, i ha defensat que un referèndum pactat entre el Govern i l'executiu espanyol seria "l'acte de més intel·ligència política" per part de l'Estat des del restabliment de la Generalitat.