"No hi ha raons per impedir-la". Amb aquestes paraules, el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ha defensat la candidatura de l'exministre d'Indústria José Manuel Soria per al Banc Mundial durant el vol que el portava a la ciutat xinesa de Hangzhou per participar en la reunió del G20 amb el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy. El ministre ha anunciat que no té cap intenció de comparèixer al Congrés com ho havien demanat el PSOE i Podemos.

De Guindos justifica la proposta amb l'argument que la candidatura "no és de caràcter polític", sinó administratiu, i assegura que, si el nomenament hagués estat polític, ell no ho hauria elevat al Consell de Ministres i Soria no s'hauria atrevit ni a demanar-ho.

Això sí, el ministre en funcions ha subratllat -com ja van fer-ho ahir altres càrrecs del PP- que, deixant tota polèmica de banda, l'exministre "comptava amb el millor currículum dels candidats", segons la comissió elevadora de la qual, ha destacat, ell no en formava part.

Càrrecs millor remunerats

El fet que Soria dimitís per la seva vinculació amb els papers de Panamà, no té cap tipus de relació amb la proposta d'ocupar el lloc de director executiu al Banc Mundial, segons De Guindos. I és que, a parer seu, si l'exministre va renunciar al càrrec va ser per haver entès que "no havia donat les explicacions exactes" després de ser relacionat amb aquesta trama corrupta.

És aquí on el ministre en funcions ha tornat a sortir en defensa de Soria assegurant que també podria haver optat a altres càrrecs "millor remunerats" com, per exemple, el de director de l'oficina econòmica de Nova York, una plaça que també està vacant.

Tot i que no té previst comparèixer, De Guindos sí que s'ha mostrat disposat a respondre sobre aquesta qüestió si els portaveus dels grups parlamentaris ho plantegen en el marc d'una altra compareixença.