“Volem competir amb la màxima plenitud i, si pot ser, als Jocs de Tòquio, amb una delegació pròpia catalana”. Així de contundent ha estat el secretari general de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, en la II Jornada de diplomàcia esportiva internacional i de models esportius, organitzada per la Plataforma pro seleccions catalanes.

Figueras ha anunciat un acord per “treure del calaix” el Comitè Olímpic Català, una estructura d’Estat que treballa amb l’objectiu que Catalunya pugui ser un participant més en els pròxims Jocs Olímpics que se celebraran l'any 2020 al Japó. El secretari general de l’Esport ha anunciat que l’acord per promoure aquest Comitè Olímpic “està ben encaminat entre dues entitats clau com són la Plataforma pro seleccions catalanes i la Unió de federacions esportives de Catalunya” i ha proposat un pacte nacional per a l’activitat física que “situï Catalunya com un país normalitzat en el context internacional”.

“Esportivament, Catalunya pot fer una bona aportació a l’esport internacional i a l’olimpisme perquè som respectats”, ha dit Figueras en una trobada que té com a objectiu debatre la situació internacional de l’esport i el paper que hi juga Catalunya. El tema central d’aquesta segona edició de les Jornades ha estat la importància dels Jocs Olímpics a escala mundial.

Membres vinculats a diferents Comitès Olímpics com l’hongarès, el lituà i l’eslovè han participat en una taula rodona per tractar els models europeus i personalitats catalanes com Jordi Alcover, vicepresident de la Federació Europea d’Hoquei, i Manuel Ibern, membre de la Federació Internacional de Natació i exsecretari general de l’Esport, han analitzat la importància dels Jocs.