El debat sobre el procés ha viatjat a Londres i torna amb bones notícies. El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha assegurat que a Westminster "tots veuen amb interès democràtic" el procés sobiranista català.

Romeva explica que el referèndum és la "via preferible" cap a la independència segons l'opinió dels partits del parlament britànic. El conseller ha fet aquesta valoració després de reunir-se a Londres amb representants dels laboristes, els conservadors, els liberals demòcrates i l'SNP a la Cambra dels Comuns i dels Lords.

"L'escenari negociat és el preferit per tothom, però també entenen que ho hem intentat tot", ha insistit. En aquest sentit, també entenen que "fa molt temps" que Catalunya espera "que hi hagi algú a l'altra banda" per negociar i que, per tant, "el mandat democràtic" legitima el Govern a començar a construir estructures d'Estat.

Presoners d'una Espanya estancada

Durant la seva visita a la capital anglesa, Romeva ha participat en un acte a la delegació catalana on ha exposat les intencions de Catalunya de seguir el full de ruta cap a la independència "tot i l'estancament espanyol", tal com recull el New York Times.

Romeva ha deixat clar que, davant la incapacitat dels partits espanyols de formar govern i la convocatòria de noves eleccions el 26 de juny, Catalunya "no pot ser presonera" d'aquesta situació. "No estarem esperant per sempre" ha dit, assegurant que el Govern "ha posat una data límit" i que, en el cas que no hi hagi una resposta llavors, "haurem de seguir endavant".

La unilateralitat i la via sense negociació "no són l'escenari que volem", ha lamentat Romeva, però fins ara "no hi ha ningú agafant el telèfon" per negociar.