"A mi dels suplements de l'ABC el que més m'agrada és El País". Amb aquestes paraules contestava el diputat d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, la dura crítica contra el parlamentari expressada pel diari El País des del seu editorial d'aquest dilluns.

L'article compara obertament Rufián amb líders polítics coneguts pel seu perfil racista com són Doland Trump, Nigel Farage i Marine Le Pen. "Uns ofenen les dones, altres denigren els estrangers, els de més enllà humilien els musulmans i els de més cap aquí presumeixen en públic del fàstic i el menyspreu que els provoquen els seus rivals polítics" afirma, en referència al discurs de Rufián en l'última sessió d'investidura al Congrés.

L'article porta per títol "El discurs de l'odi", dins el que encasella les paraules de Rufián, i assegura que el seu objectiu és "destruir la democràcia, acabar amb la llibertat i imposar el seu credo als individus", ja que es tracta d'un discurs típic dels "totalitarismes, siguin d'esquerres, de dretes o nacionalistes".

Segons el diari, el que vol és "destruir el diàleg i la mera possibilitat de discrepància legítima" i convertir "el discurs polític en la continuació de la violència per altres mitjans" al servei de la "coacció". Acusa Rufián d'emparar-se en la defensa d'una "democràcia tacada" per dur a terme aquest tipus de discurs basat en la "desqualificació i l'insult bèl·lic".

El text acaba amb una crida a "desterrar de la política democràtica aquest llenguatge", tot fent una mirada al passat d'Espanya "on tant i amb tan funestes conseqüències s'ha practicat l'odi".