La CUP afegeix pressió. Després que el poble hagi votat a favor de la independència, és el torn del Parlament. Així ho ha assegurat el seu diputat Carles Riera aquest divendres, en una roda de premsa anterior a la reunió de la Junta de Portaveus del Parlament, que ha de fixar el ple per dimarts vinent. “Ara és el moment que les institucions facin l’exercici d’autodeterminació que va fer el poble”, ha defensat Riera, que ha cridat a superar tots els obstacles de l’Estat.

En aquest sentit, el diputat cupaire ha recordat la declaració de sobirania aprovada pel Parlament el 9 de novembre del 2015, que no reconeixia l’autoritat del Tribunal Constitucional. “El ple del 10 d’octubre és una oportunitat històrica per exercir l’autodeterminació”, ha assegurat. “La nostra voluntat és que es produeixi la declaració d’independència que el nostre país està demanant”, ha afegit. A partir d'aquí, ha insistit, entraria en vigor la llei de transitorietat. "No tenim notícia que pugui ser d'una altra manera".

Segons ha explicat Riera, estan en converses amb Junts pel Sí sobre el text d’aquesta declaració. El parlamentari anticapitalista ha volgut aclarir que ningú no ha posat sobre la taula “cap escenari de dilació, ajornament, ambigüitat o confusió”, sinó que treballen “sobre escenaris efectius”.

Sobre les diferents propostes i iniciatives de mediació, Carles Riera s’hi ha mostrat partidari “en tot moment i en qualsevol fase del conflicte”. No obstant això, des de la CUP exigeixen com a punt de partida un triple reconeixement: de l’existència d’un conflicte polític, de les dues parts i que Catalunya és un subjecte polític amb dret a l’autodeterminació. El millor moment per a la mediació, ha sostingut, serà un cop s’hagi aprovat la declaració d’independència. De la mateixa manera ha contestat a l'article del conseller Santi Vila.