El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha confirmat aquest divendres que el seu grup demanarà un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries per tal que es pronunciï sobre la reforma del reglament impulsada per Junts pel Sí i la CUP.

Una de les mesures estrelles del nou reglament és la que donarà la possibilitat de tramitar una proposició de llei per lectura única a instàncies d’un sol grup, fins ara un dret reservat a un cas de consens de totes les formacions. Aquesta proposta és la que ha de permetre aprovar de manera exprés les lleis de transitorietat jurídica, conegudes com a lleis de desconnexió.

D’ençà que es va conèixer la voluntat de Junts pel Sí i la CUP d’incloure aquesta mesura en el reglament, la resta de grups parlamentaris van posar de manifest la seva oposició a aquesta. Entre d’altres raons, consideren que “limita el debat parlamentari” al impedir que els grups puguin fer esmenes.

Per aquest motiu, Ciutadans demanarà un informe al Consell de Garanties Estatuàries, al·legant que “el reglament està obviant els drets dels diputats i intenta silenciar l’oposició”. El fet de recórrer a aquesta via suposa també l’entorpiment del tràmit per reformar el reglament.

Segons està previst, la reforma definitiva del reglament es debatrà en el ple del 14 i 15 de juny. Si un dels grups demana el posicionament del Consell de Garanties Estatutàries, com és el cas, el tràmit es pot endarrerir fins a un mes, que és el termini del què disposen els membres del Consell per elaborar el dictamen.