L'organització Amnistia Internacional Catalunya assegura estar preocupada per les baixes d'alguns socis que els acusen de no mullar-se prou pel cas català i per l’alliberament dels presos polítics. No faciliten cap nombre concret de baixes però confirmen que n’hi ha hagut, sense arribar a un “número alarmant”.

Fonts de l'organització han explicat aquest dijous a El Nacional que els “sap greu” perquè això mostra, diuen, que “hi ha socis que han cregut que no treballem pel cas català, quan no és així".

Defensen que fan “feina que no es veu però hi és” i avancen que es farà pública quan s’acabi d’estudiar la situació i es tanquin les conclusions. Els principals temes que els ocupen en aquests moments són l’actuació policial de l’1-O i els empresonaments de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i una part del Govern català.

Després de la polèmica per no considerar els Jordis presos polítics, han rebut trucades i peticions d’informació per part de socis alarmats que volen explicacions. Amnistia ja va demanar fa uns dies més marge de temps perquè avanci la investigació abans d’assegurar que els presidents de l’ANC i Òmnium són “presos de consciència” —el concepte que utilitzen en lloc de ‘presos polítics’—, però asseguren que estan treballant en els seus casos.

“La majoria de les persones amb qui hem parlat han decidit continuar donant suport a Amnistia Internacional i han entès la feina que estem fent sobre drets humans en la situació actual a Catalunya”, expliquen. D’altra banda, recorden que tancaran l’any amb el nombre més alt de socis de la seva història, superant els 18.000 afiliats.

Per ara, s’han conegut les baixes d’alguns personatges públics com el periodista i productor Toni Soler o el jurista Joan Queralt.