Les start-ups catalanes de salut van captar 220 milions d'euros d'inversió durant el 2023, la meitat respecte dels 445 milions de l'any anterior, un exercici "excepcional" degut principalment a tres grans: una megaronda de finançament de 122 milions d'euros d'Impress -que va suposar el 27% del total del finançament aixecat- i les dues majors rondes biotec de la història de la BioRegió i de l'estat espanyol amb 51 milions d'euros de Minoryx Therapeutics i els 50 milions d'euros de SpliceBio. Amb aquest precedent, l'informe anual de Biocat, posa de relleu que aconseguir més de 200 milions d'inversió anual per quart any consecutiu segueix sent "una fita" i mostra la robustesa del sector de la salut a Catalunya. El sector de la salut no s'ha quedat al marge de la tendència general de 2023, en què la davallada de capital disponible ha dificultat la realització de grans operacions d'inversió i, conseqüentment, l'atracció d'inversió internacional.

En un context difícil per les vicissituds econòmiques a escala global, el capital risc s'ha mantingut com la principal font d'inversió amb 114 milions d'euros (52% del total), una xifra inferior a la de l'any anterior degut, principalment, al sentiment de prudència en els entorns financers en tots els mercats internacionals i a la davallada de capital disponible, que ha dificultat la realització de grans operacions d'inversió i, conseqüentment, l'atracció d'inversió internacional. És així com el 2023 a Catalunya, un 58% del total de capital privat ha comptat amb inversió internacional, una xifra que, tot i ser destacada, ha estat notablement inferior a la de l'any anterior (95%), segons l'informe de Biocat, la institució que impulsa l'ecosistema de ciències de la vida i la salut a Catalunya.

La segona font de finançament han estat els ajuts competitius, que amb 60,8 milions d'euros (27,5%), han assolit la xifra més gran de tota la història i han ajudat a cobrir la caiguda del capital risc. El venture debt, també ha obtingut la major quantitat registrada amb 28 milions d'euros (13%), seguit del crowdequity (4%) i el mercat borsari (3,5%).

Tot i la davallada, les biotecnològiques s'han erigit l'any 2023 en el principal segment en captació d'inversió amb 110 milions d'euros, impulsada per les operacions de SOM Biotech (17 milions d'euros), Nuage Therapeutics (12 milions d'euros) i Oryzon Genomics (8 milions d'euros). Les tecnologies mèdiques, amb 45 milions d'euros, també han recuperat la seva tendència anual del 2020. Pel que fa a inversió per tipus de tecnologia, ha destacat el repunt de les companyies digital health que, amb 63 milions d'euros, s'han apropat al seu màxim històric (64 milions d'euros, 2021), a diferència d'altres mercats internacionals, on la inversió ha caigut. En aquesta àrea cal esmentar operacions importants com Qida (18 milions d'euros), Iomed (10 milions d'euros) i Top Doctors (8 milions d'euros). Per tant, les 85 start-ups i scale-ups de salut de Catalunya que treballen en l'aplicació d'IA (intel·ligència artificial), han aixecat més de 73 milions d'euros el 2023, la xifra més alta de la història, que no ha parat de créixer en els darrers cinc anys. 

L'informe revela que el sector es consolida com un dels hubs d'innovació en salut destacats d'Europa, amb un aterratge "constant" a Catalunya i l'àrea metropolitana de Barcelona de centres d'innovació internacionals i multinacionals. Així, en els darrers cinc anys s'han creat 25 nous hubs d'excel·lència, entre els quals destaca AstraZeneca que ha contribuït a batre rècords el 2023 en atracció d'inversió directa estrangera (fins a 1.025 milions d'euros) i en creació de nous llocs de treball (fins a 1.843).

El director general de Biocat, Robert Fabregat, ha destacat que "el sector segueix creixent" amb "multitud d'iniciatives empresarials i de recerca de tots els agents, així com projectes estratègics de país, com ara el Programa d'adopció d'innovació al Sistema i el Hub de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya”. Entre altres indicadors, destaca que Catalunya se situaria en la desena posició al món quant a més participacions en assajos clínics, i ocuparia la cinquena posició a Europa. Al conjunt d'Espanya, els centres catalans participen en el 88,5 % dels assaigs actius que es realitzen a Espanya.