La start-up basca CLCircular desenvolupa i lloga sensors IoT per monitorar en temps real de les condicions de transport de mercaderies de llarga distància en tot moment, tant per a la distribució alimentària com per a la farmacèutica i altres sectors que no poden trencar la cadena del fred perquè els seus productes no morin. La seva plataforma cloud registra i analitza, juntament amb la geolocalització, variables com a temperatura, humitat, cops o llum, per detectar la incorrecta manipulació de la càrrega. Aquestes solucions tecnològiques van avançant i, per a això, la firma que dirigeix Iñigo Alonso acaba de tancar una ronda d'inversió d'un milió d'euros subscrita pels fons Easo Ventures, Enion Partners i Seed Capital Bizkaia, que han entrat en el capital de la marca integrada al grup Arctic Sea.

L'objectiu de CLCircular és expandir aquesta tecnologia en tota mena de sectors i productes, i ampliar els canals, ja que ara bàsicament s'instal·len als contenidors marítims, fins i tot per a productes amb marges molt baixos, gràcies al seu model d'economia circular, que permet repartir el cost de la sensòria entre diversos trajectes. Els fons d'aquesta ronda de finançament es destinaran a continuar amb els desenvolupaments tecnològics en marxa i a enfortir la presència internacional de CLCircular a Llatinoamèrica i Sud-àfrica, on hi ha un important flux recurrent d'exportacions de tota mena de productes, al dinàmic mercat dels Estats Units i a Rotterdam, el port més important d'Europa. D'aquesta manera, "CLCircular pretén posicionar-se com un actor clau en el mercat global del monitoratge i la digitalització de les operacions logístiques", segons Alonso, que destaca que la firma ha utilitzat un sistema de monitoratge mitjançant la incorporació de tecnologies com IoT, Big Data i blockchain.

El conseller executiu d'Arctic Sea manifesta que "la nova tecnologia marcarà una diferència significativa en la reducció del malbaratament d'aliments i en la preservació de la qualitat de les mercaderies durant el transport" i a tota la cadena logística. Amb un elevat potencial per impulsar la sostenibilitat i l'eficiència en la indústria logística, les solucions de CLCircular estan implantades en cadenes de distribució com De la Muntanya, Eroski, San Miguel o, en el sector sanitari, el grup HNP Healthcare. A més, CLCircular potencia l'economia circular, ja que els sensors que, per exemple, s'instal·len als contenidors marítims, es recuperen una vegada la mercaderia ha arribat a la seva destinació i s'utilitzen posteriorment per a un altre client.

Amb seu a Mungia (Biscaia), el grup té filials als EUA, Mèxic, Guatemala, Colòmbia, Perú, l'Equador, la República Dominicana i Sud-àfrica, i presta serveis a empreses líders als sectors de l'alimentació i la distribució des de 2014. Segons els seus responsables, hi ha dades que mostren que gairebé el 30% dels aliments que es produeixen al món es fan malbé, per la qual cosa el monitoratge de la cadena de fred és fonamental, i que l'empremta de carboni del malbaratament alimentari suposa el 8% del total d'emissions de carboni, per la qual cosa monitorar els paràmetres ambientals en transport i emmagatzematge dels productes suposa una important millora per al medi ambient. També aporta un gran avantatge en la gestió de les mercaderies que requereixen un control de temperatura, ja que s'estima que el 80% d'aquests productes es gestionen de forma inadequada. La firma ha anat avançant en el desenvolupament dels sensors i la seva programació, de manera que dona més indicadors de la situació ambiental del producte transportat i permet una acció de prevenció perquè no es trenqui la cadena del fred. Els sensors de CLCircular mesuren diferents paràmetres, com la temperatura, la humitat relativa, la lluminositat (per a l'obertura de portes) i els cops. I a més geolocalitzen la càrrega en temps real i assegurar la traçabilitat dels productes.

En l'àmbit global, la plantilla del grup està formada per 34 persones, la meitat de les quals a la central de Mungia. La facturació registrada el 2022 va ser una mica superior al mig milió d'euros, però les previsions apunten a doblar-la en dos anys i a entrar en números verds assolint la rendibilitat. Un 30% dels ingressos es destinen a R+D.