El director general del Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació (CDTI), Javier Ponce, ha advertit del risc que suposa la fuga de start-ups tecnològiques nacionals a l'estranger a causa que a Espanya "no hi ha grans grups industrials" que puguin comprar-les en el "moment adequat".

"Els grans grups industrials estan a França, a Alemanya i en altres països. Aquí tenim grans empreses regulades treballant en mercats regulats i grans empreses en mercats de gran consum, com Inditex o Mercadona, però no tenim grans multinacionals que puguin comprar les firmes emergents tecnològiques espanyoles en el moment adequat i pel preu adequat", va lamentar Ponce en la seva intervenció en la 37 Trobada de l'economia digital i les telecomunicacions organitzada per Ametic (la patronal de la indústria tecnològica espanyola) a Santander. En aquest sentit, el director general del CDTI va afegir que "això està produint un desplaçament del nostre coneixement cap a l'exterior i això és perillós".

Rendiment de les start-ups

"Si sumeu l'esforç públic per a la formació dels treballadors, l'esforç públic en els ajuts que es concedeixen a les empreses emergents, més la capitalització intel·ligent que ara estem plantejant als mercats, només podrem tenir una rendibilitat d'una tecnologia si almenys aconseguim que es desenvolupi entre 15 i 20 anys al territori", va recalcar.

Ponce també va posar èmfasi que Espanya té capacitat per generar coneixement "avançat i disruptiu" des de l'entorn públic i va ressaltar que el nivell científic del país es troba entre els 10 o 11 de més alts del món. En aquest marc de reflexió, també va subratllar que, segons el parer del CDTI, "la rendibilitat més gran s'obté amb el desenvolupament experimental i industrial a mans privades", per la qual cosa, "només amb la col·laboració publicoprivada" es pot oferir a la societat les "millores socials i la rendibilitat econòmica que els ciutadans esperen en una societat desenvolupada i pròspera".

El director general del CDTI, Javier Ponce | Foto: Europa Press
El director general del CDTI, Javier Ponce | Foto: Europa Press

Inversió en empreses emergents

Cal recordar que la inversió en empreses emergents va descendir un 49% en el primer semestre de l'any, fins als 1.015 milions d'euros, després de firmar el seu pitjor trimestre des de 2020, en un context marcat per la incertesa econòmica i la baixada de la valoració dels gegants tecnològics. Entre gener i juny d'aquest any es van tancar 207 operacions d'inversió en start-ups espanyoles, davant les 241 que es van registrar durant el mateix període de l'exercici anterior. La inversió en firmes emergents va baixar un 46,2% en el primer trimestre de l'any, fins als pràcticament 660 milions d'euros a través de 104 operacions, mentre que en el segon el descens va ser del 53% fins als 355,6 milions, amb 103 negociacions.

L'ecosistema emprenedor nacional va firmar entre abril i juny el seu pitjor trimestre en termes d'inversió des de l'últim trimestre de 2020, quan encara hi havia vigents les restriccions per la pandèmia del coronavirus, després d'encadenar un any a la baixa. En aquest sentit, la inversió no ha parat de baixar des del segon trimestre de 2022 i se situa en nivells notablement inferiors als registrats durant el 2021, quan es va firmar el millor exercici des que hi ha registres.