La inversió en start-ups del país, a la baixa. La inversió en empreses emergents va descendir un 49% en el primer semestre de l'any, fins als 1.015 milions d'euros, després de firmar el seu pitjor trimestre des de 2020, en un context marcat per la incertesa econòmica i la baixada de la valoració dels gegants tecnològics.

Segons les dades de l'Observatori de l'Ecosistema d'Empreses Emergents de la Fundació Bankinter, entre gener i juny de 2023 es van tancar 207 operacions d'inversió en start-ups espanyoles, davant les 241 que es van registrar durant el mateix període de l'exercici anterior. La inversió en firmes emergents va baixar un 46,2% en el primer trimestre de l'any, fins als pràcticament 660 milions d'euros a través de 104 operacions, mentre que en el segon el descens va ser del 53%, fins als 355,6 milions, amb 103 negociacions.

Desacceleració en inversió

L'ecosistema emprenedor nacional va firmar entre abril i juny el seu pitjor trimestre en termes d'inversió des de l'últim trimestre de 2020, quan encara eren vigents les restriccions per la pandèmia del coronavirus, després d'encadenar un any a la baixa. En aquest sentit, la inversió no ha parat de baixar des del segon trimestre de 2022 i se situa en nivells notablement inferiors als registrats durant el 2021, quan es va firmar el millor exercici des que hi ha registres.

Una desacceleració que, segons ha explicat a Efe el director de StartmeUP i M&A Tech de Deloitte, Mario Teijeiro, ha estat motivada per la guerra a Ucraïna, la baixada en la valoració dels gegants tecnològics i la posterior fallida d'institucions financeres relacionades directament o indirectament amb l'ecosistema global. "Aquest tipus de factors, lligat a l'increment que havíem tingut en els últims anys en les valoracions de les nostres empreses emergents, va fer que el capital risc fos més caut i optés per una prudència major", ha assegurat.

Unes causes que també assenyalaven South Summit i PwC al seu informe de 2022, on apuntaven que l'ecosistema emprenedor es va veure afectat per la situació geopolítica i la incertesa macroeconòmica. Malgrat aquest context, Teijeiro creu que s'aprecien "vents de millora i opinions més optimistes" de cara a final d'any i el pròxim 2024, degut fonamentalment "que alguns fons han estat més cauts i han esperat que els fons es calmessin".

Baixa el valor mitjà de les operacions

El valor mitjà de les operacions que es van tancar durant el primer semestre de l'any, per la seva part, es va situar en 4,9 milions, la qual cosa suposa un descens del 40,3% respecte al mateix període de l'any anterior. De fet, entre gener i juny de 2023 es van tancar quatre rondes de més de 50 milions d'euros, davant les vuit que es van registrar durant el primer semestre de 2022, i tan sols dues d'elles van superar els 100 milions d'euros, quan un any abans eren cinc.

La principal font d'inversió de les empreses emergents durant el primer semestre de l'any van ser els fons de capital risc, amb 380,74 milions, encara que la seva aportació va descendir un 68% respecte a l'exercici anterior. Per la seva part, els fons corporatius van invertir 289,7 milions d'euros, un 29% menys interanual, i les operacions de microfinançament col·lectiu van assolir els 9 milions d'euros, la meitat que un any abans.

Afectació a Espanya

La caiguda de la inversió va afectar a totes les ciutats d'Espanya durant el primer semestre, amb Barcelona i Madrid com les principals destinacions tant en volum com en activitat. Concretament, Barcelona va acaparar 67 operacions que van sumar 527 milions d'euros, un 47% menys, mentre Madrid va sumar 73 operacions de 349 milions d'euros, un 49% menys. Després d'elles es van situar la Comunitat Valenciana, amb gairebé 30 milions (-45 %) i el País Basc, amb 19 milions (un 65 % menys).