La start-up Bleta intensifica la seva lluita contra la bretxa digital de la gent gran i les persones vulnerables democratitzant a través de Google Play l’accés al sistema operatiu per a Android que ha desenvolupat el seu equip d’enginyers, actualment format per vuit professionals, que treballen des de les oficines de l'empresa a Cornellà (Barcelona). L’emprenedora i cofundadora del projecte, Isabel García, explica que volen “desenvolupar tecnologia molt accessible perquè ningú es quedi enrere o exclòs del món digital” i això afecta tant les persones grans com a col·lectius vulnerables (persones amb problemes de salut, amb pocs coneixements...) i d’aquí l’interès per crear un sistema operatiu simple i intuïtiu per fer trucades, enviar correus electrònics o usar qualsevol aplicació. Les dificultats que tenen moltes persones grans o vulnerables per tenir desimboltura en fer servir un dispositiu es va agreujar durant la pandèmia amb la gent gran que estava sola o ingressada en una residència i per donar resposta a aquesta situació va néixer Bleta. La start-up va desenvolupar un sistema operatiu específic i ha venut més d’un miler de tauletes tàctils.

Aquest any, el projecte dels enginyers electrònics Isabel García, Adrià Roca i Gerard Pinar vol agafar volada amb la seva comercialització massiva a Google Play perquè és “la via més natural d’expandir-se per Espanya i Europa, o arreu del món, ja que es distribuirà en tots els idiomes”, però això ha implicat també replantejar la idea, ja que fins ara els usuaris estaven obligats a comprar el dispositiu a Bleta, que té un acord amb Lenovo. “Aquesta opció la mantindrem, però hi ha usuaris que ja tenen un dispositiu i no volen adquirir-ne un altre”, diu García i remarca que “entrar a Google Play ens permet arribar a molts més usuaris, infinits, i trencar barreres geogràfiques”.

Per fer aquest pas en l’expansió, Bleta ha tancat una ronda de finançament de 300.000 euros que han subscrit business angels, family office vinculats al sector residencial i petits inversors (amb un 12% del capital). Els recursos es destinaran a la promoció del sistema operatiu arreu. L’aplicació es podrà instal·lar gratuïtament i donarà accés als serveis bàsics (trucades, connexió a internet...). Per disposar d’altres serveis, hi ha una subscripció de pagament d’entre 8 i 20 euros al mes, que permet gaudir d’un assistent de veu d’intel·ligència artificial (IA) que resol temes que “malgrat que són senzills es tornen complexos per a algunes persones que no saben, per exemple, com instal·lar una aplicació, subscriure’s a una app de continguts, connectar el dispositiu a un wifi extern...”, durant 24-7-365. “L’assistent pot resoldre el 80% de tots els dubtes que es plantegen”, comenta.

Bleta té detalls tan senzills “però alhora tan importants per algunes persones maldestres amb la informàtica” com que per desinstal·lar una aplicació no cal arrossegar-la fins a la icona corresponent, o que la funda del dispositiu és rotatòria per poder treballar en vertical i en horitzontal i té més marge en els seus extrems per poder-la agafar amb les mans sense tapar part de la pantalla. També es pot connectar als televisors per poder disposar d’una pantalla més gran, “un aspecte que valoren molt les residències geriàtriques perquè poden fer participar de jocs i tallers a grups de residents”. S’ha demostrat que l’ús del nostre sistema operatiu “aporta molt a la telemedicina si s’incorporen aplicacions d’entrenament cognitiu i físic”, per exemple, diu Isabel García. Per això, entre altres coses, Bleta està certificada per l'ONCE, treballa amb la plataforma social BE65, la República dels Sèniors, del RACC, està a xarxes de residències de gent gran com Domusvi, al Col·legi de Metges, ha col·laborat amb diverses entitats que cuiden i acompanyen persones discapacitades...

En l’àmbit domèstic, Bleta s’ha posicionat en aquelles llars amb persones grans, amb un perfil socioeconòmic de classe mitjana “que opta per regalar un dispositiu a les persones més grans per relacionar-s’hi”. De fet, “és el regal triat per filles d’entre 55 i 60 anys que volen que els seus pares de més de 75 anys també siguin digitals, perquè no quedin al marge d’algunes de les relacions socials de la família”. Per això, del miler de dispositius que ja ha posat Bleta al mercat, una gran part són per a dones que viuen soles i que superen els 82 anys. Amb les vendes realitzades, Bleta ha facturat uns 200.000 euros des que es va llançar el 2021, després que la pandèmia interrompés la posada en marxa de eways, el primer projecte d’emprenedoria que van tenir Isabel, Adrià i Gerard per crear una empresa online per a recondicionament de dispositius.