La petroliera Cepsa i l'empresa d'autobusos Damas han anunciat aquest divendres un acord per promoure la primera flota d'autobusos amb hidrogen verd a Andalusia. L'acord permetria a la flota de vehicles de Damas incorporar autobusos propulsats amb aquest combustible sostenible, que circularan en diverses línies de transport de viatgers a les províncies de Sevilla, Huelva i Cadis. La proximitat de la Vall d'Hidrogen Verd podria reduir alguns dels alts costos que té el transport d'aquest combustible que consisteix a convertir i emmagatzemar energies renovables.

Mitjançant aquest acord, Cepsa proporcionarà les instal·lacions de proveïment i l'hidrogen verd, i, per la seva part, Damas sumarà a la seva flota fins a deu autobusos impulsats per aquesta energia en una primera fase, han informat les parts en un comunicat. Aquests vehicles es faran servir en diverses rutes pròximes geogràficament als projectes de Vall Andalusa de l'Hidrogen Verd.

Algunes d'aquestes rutes seran Huelva-Sevilla, Sevilla-Chipiona, Sevilla-Llits, Sevilla-Tomares, Huelva-Punta Umbría i Huelva-Port de Santa María. Està previst que els primers autobusos impulsats per hidrogen verd recorrin aquestes rutes el 2025. Així mateix, ambdues companyies "valoraran l'ampliació" a altres regions i rutes.

La seva estimació és que la utilització d'autobusos propulsats per hidrogen verd en aquestes rutes evitarà l'emissió anual de 900.000 kg de CO2. "Aquest acord és un pas important en el nostre objectiu d'impulsar la mobilitat sostenible, i ho és especialment per promoure el sector del transport de mitja distància a Andalusia i a Espanya. Treballarem amb Damas per avançar junts en la transició energètica i buscar solucions sostenibles per als nostres clients", ha destacat Enrique Iglesias, director d'Estructuració Comercial del negoci d'Hidrogen de Cepsa.

"Aquest projecte significa un pas molt rellevant en la nostra intenció d'anar incorporant a la nostra flota vehicles sense emissions de CO2, en la recerca d'una mobilitat neta i sostenible", ha indicat per la seva part José de la Gándara, CEO de Damas. Cepsa ha destacat que a través d'aquest tipus d'aliances reforça la seva aposta per les solucions sostenibles per avançar en la transició energètica, tant per descarbonitzar el transport pesat com la indústria. En la seva estratègia 2030 'Positive Motion', la companyia s'ha fixat l'objectiu de promoure la descarbonització del transport, impulsant tant la mobilitat elèctrica com l'ús d'hidrogen verd i els biocombustibles de segona generació.

Així mateix, aspira a liderar el 2030 la producció d'hidrogen verd a Espanya i Portugal, amb una capacitat total de 2 GW. Per a això, la companyia impulsa la Vall Andalusa de l'Hidrogen Verd, que comptarà amb dos pols de producció situats en Pals de la Frontera (Huelva) i el Camp de Gibraltar (Cadis), i que situarà Andalusia "com el hub més gran d'Europa en aquesta tecnologia".

Aquesta aliança contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030. En concret, contribueix a l'ODS 7 (Energia assequible i no contaminant), ODS 12 (Producció i consum responsables) i ODS 13 (Acció pel clima), han recordat.