El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts un reial decret per tal de concedir 74 milions d'euros a quatre projectes d'hidrogen renovable, justament el mateix dia que s'ha publicat un informe internacional que mostra l'important creixement d'Espanya en aquesta aposta energètica estratègica. L'hidrogen verd és l'aposta estratègica del Govern espanyol per consolidar la transició ecològica i poder donar més sortides a les energies eòlica i solar. H2B2, Sener, Nordex i Iveco seran les empreses que, amb aquests ajuts, mobilitzaran un total de 245 milions d'euros. 

Els projectes tindran lloc al País Basc (Sener), Astúries i Navarra (Nordex), Sevilla (H2B2) i també a Madrid, Valladolid i Barcelona, les tres ciutats escollides per Iveco. Aquests quatre projectes formen part de la primera convocatòria del Projecte Important d'Interès Comú Europeu Hy2Tech per donar suport a la investigació en hidrogen verd. 

El projecte operat per H2B2 és Tecnopropia, compta amb un ajut de 24,9 milions i consisteix al desenvolupament i fabricació d'electrolitzadors competitius (component que permet la producció d'hidrogen i que funciona com una pila). El de Sener, amb un ajut de 10 milions, consisteix a una fàbrica d'electrolitzadors. El de Nordex, filial d'Acciona, disposa d'un ajut d'11,6 milions d'euros. Poseidón, amb 27,05 milions d'ajuts, és el projecte amb el qual Iveco produirà vehicles comercials pesats amb propulsió d'hidrogen per ús regional i urbà. 

Si dilluns el president d'Espanya Pedro Sánchez treia pit que el 20% de la producció d'hidrogen verd està a Espanya, aquest dimarts era la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, qui, després del consell de ministres, feia una valoració positiva del nou decret en el marc de l'aposta espanyola per les energies renovables. "Aquest decret permet continuar treballant per a impulsar l'hidrogen verd renovable, que anirà tenint un pes més gran en el mix energètic, en detriment del petroli, i que suposa una oportunitat molt rellevant a Espanya, on estem en molt bones condicions, des del punt de vista geogràfic, per tal de projectes la indústria necessària". 

L'hidrogen, sobretot el verd, és una de les apostes energètiques crucials de la Unió Europea i d'Espanya per combatre la dependència energètica i a la vegada consolidar l'aposta per una energia verda a un cost accessible. Es tracta d'un mètode d'emmagatzematge i transport d'energia que permet que aquesta pugui viatjar sense ser consumida. L'exemple més clar és una pila   d'hidrogen. Tot i que un cop produït, l'hidrogen té un baix impacte ambiental, encara es produeix majoritàriament amb energies fòssils. La Unió Europea lidera les patents d'hidrogen a tot el món i Espanya està al top ten. 

Espanya, puntera en hidrogen verd

Un informe publicat aquest dimarts per l'Oficina Europea de Patents (OEP) i l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) mostra que el 28% de les sol·licituds de patents per fabricar aquesta energia entre els anys 2011 i 2020 provenen de la Unió Europea, que se situa així per davant del Japó, amb un 24%, i dels Estats Units, amb un 20. Entre els països europeus, Espanya ocupa el novè lloc en patents d'hidrogen, una classificació que lideren Alemanya, amb un 11% de les patents, i França, amb un 6%. 

Ara bé, la investigació i l'ús de l'hidrogen van destinats a diferents àmbits i Espanya destaca en les seves variables renovables. Entre les patents que Espanya va fer seves per investigar amb hidrogen, un 76% tenien a veure amb tecnologies respectuoses amb el medi ambient. Espanya és a més el país que més ha crescut en inversió en hidrogen, un 5% cada any. En aquest àmbit, està per davant d'Alemanya, que en va dedicar un 64%, de França, amb un 55%, i d'Holanda, amb un 59%. Mentre que l'hidrogen es fomenta en alguns països per aplicar a l'automoció, Espanya ho fa sobretot per emmagatzemar renovables.

Així, l'hidrogen té diferents denominacions basades en colors en funció de les seves emissions. L'hidrogen verd és aquell que no només no genera cap emissió contaminant en ser emmagatzemada i distribuïda, sinó que també prové al 100% d'energia neta. Es tracta de l'energia que neix amb la transformació de les energies eòlica i solar. Recentment, Espanya ha aprovat importants projectes d'hidrogen, el més significatiu el corredor d'hidrogen verd que connectarà Barcelona amb Marsella i també amb Portugal, l'H2MEd, que costarà 3.000 milions d'euros que ha d'assumir la Unió Europea. Inicialment, ha de transportar 10 milions de tones d'hidrogen verd, el 10% del total produït a Europa i podria començar a ser operatiu de cara a l'any 2026. 

Darrerament, s'han aprovat també grans parcs d'hidrogen verd com el que Cepsa va anunciar a primers de desembre, el Valle Andaluz, que serà el més gran d'Europa i tindrà un cost de 5.000 milions d'euros. Ha de produir fins a 300.000 tones d'hidrogen verd, moltes destinades justament a la canonada H2Med, i superarà al que ara mateix és el parc d'hidrogen més gran d'Europa, operada per Iberdrola i Fertiberia a Ciudad Real, i que produeix actualment 40.000 tones d'hidrogen verd. Tot aquest esforç en hidrogen verd ha d'ajudar que Espanya assoleixi un dels seus principals objectius de sostenibilitat de l'Agenda 2030: que l'energia renovable es dupliqui i representi el 74% del total de cara a aquell any.