L'informe Carbon Majors publicat per InfluenceMap, un important think-thank britànic sobre energia i canvi climàtic, conclou que els 57 majors productors de ciment i combustibles fòssils estan vinculats al 80% de les emissions de CO2 després dels Acords de París de l'any 2015, a partir del qual els països es comprometien a reduir les seves emissions contaminants davant de l'ONU. L'informe llista quins són aquestes empreses, el seu percentatge d'emissions i els seus totals i determina que el 38% són estats, el 37% són empreses estatals i el 25% són empreses privades.

El think-thank mostra també el canvi que ha patit aquesta llista si comparem la seva evolució històrica des de 1854 fins a 2022 o des de 2016, després dels Acords de París, fins a 2022. L'empresa privada que més emissions de CO2 emet al món és Saudi Aramco, que emet 13.256 tones mètriques equivalent de diòxid de carboni (MtCO2e), un 4,8% del total. La saudita és al tercer lloc de contaminants històrics si comptem des de l'inici de la mètrica i ha emès 68.832 MtCO2e des de 1854, un 3,6% del total d'emissions realitzades per empreses i estats.

 

 

La producció de carbó de la Xina, que és la que històricament més ha emès amb 276.458 tones, un 14% del total, continua liderant també el rànquing posterior als Acords de París si comptem la contaminació dels estats. Però és que, a més, la producció de ciment de la Xina es troba al lloc número 14 d'entitats més contaminants, amb un 1,31% sobre el total.

L'antiga Unió Soviètica va emetre el 6,82% del total d'emissions mundials des de l'any 1854, segona del rànquing històric, amb 135.113 MTCO2e. Després de Saudi Aramco, que ocupa la tercera posició, trobem a Chevron, ExxonMobil, Gazprom, National Iranian Oil Co., BP, Shell i Coal India al top 10 històric. Chevron ha emès un 2,98% de les emissions i Coal India, un 1,49%, així que la resta de les 10 més contaminants es troben entre l'1,5 i el 3% de les emissions globals.

A la taula posterior als Acords de París, Gazprom, empresa de gas russa controlada pel Kremlin, ocupa el tercer lloc amb 10.127 MTtCO2e, un 3,26% del total, seguida de Coal India, amb un 3.01% del total, i de National Iranian Oil Co., amb un 2,80%. La cimentera estatal de la Xina i la federació Russa ocupen el sisè i setè lloc respectivament, mentre que tanquen el rànquing Rosneft, CNPC (Petrochina) i Abu Dhabi National Oil Company, amb entre l'1,7% (aquesta última) i el 3,21% (la cimentera russa) de les emissions per cada un d'ells.

El top 50 històric el completen Polònia, Pemex, Federació de Rússia, ciments de la Xina, ConocoPhillips, British Coal Corporation, CNPC (Petrochina), Peabody Coal Group, Total Energies, Abu Dhabi National Company, Petrolis de Veneçuela, Kuwait Petroleum Corp., Iraq National Oil Company, Sonatrach, Rosneft, Occidental Petroleum, BHP, Petrobras, Consol Energy, Nigerian National Petroleum Corp., Txecoslovàquia, Petronas, Eni, QatarEnergy, Pertamina, Anglo American, Lybia National Oil Corp., Arch Resources, Lukoil, Kazahstán, Alpha Metallurgical Resources, ONGC Índia, Sasol, Ucraïna, Surhutneftegas i Repsol.

Al top 50 posterior als Acords de París, segueixen després dels 10 primerios EXxonMobil, Iraq National Oil Company, Shell, BP, Sonatrach, Chevron, Kuwait Petroleum Corp., TotalEnergies, Petrobras, Pemex, Peabody Coal Group, Glencore, Lukoil, Petronas, Nigerian National Petroleum Corp., Equinor, Kazahjstan, Eni, BHP, Petrolis de Venexuela, ConocoPhillips, Polònia, QatarEnergu, Novatek, CNOOC, Sinopec, Surgutneftegas, Bumi Resources, TurkmenGaz, Ocicdental Petroleum, Canadian Natural Resources, Arch Resources, Petoro, Petroleum Development Oman, ONGC Índia, Pertamina, Anglo American Egyptian General Petroleum, SIngareni Collieries i Libya National Oil Corp.

L'estudi també mostra com, després de la frenada de la pandèmia, les emissions han tornat a créixer malgrat els Acords de París en els anys posteriors i superen de fet els nivells de quan es van firmar.

Les 5 empreses privades més contaminants en la sèrie històrica són responsables de l'11,1% de les emissions històriques de CO2, mentre que les 5 majors estatals són responsables del 10,9% d'aquestes emissions.

La consellera del Tractat de No Proliferació de Combustibles, Tzeporah Berman, ha assegurat que "la investigació de Carbon Majors ens mostra exactament qui és responsable de la calor letal, el clima extrem i la contaminació de l'aire, amenaçant vides i causant estralls als nostres oceans i boscos". "Aquestes empreses han obtingut milers de milions de dòlars en beneficis mentre neguen el problema i retarden i obstrueixen la política climàtica. Estan gastant milions en campanyes publicitàries sobre ser part d'una solució sostenible i alhora continuen invertint en una extracció més elevada de combustibles fòssils", afegeix.