La incertesa sobre quin serà el futur dels combustibles fòssils que dibuixi la Cimera del Clima de Dubai (COP28) continua oberta davant de la divisió entre el bloc de països que reclamen un missatge clar sobre l'inici del seu final i el bloc que eludeix pronunciar-se sobre això. Entre els primers, la Unió Europea (UE), els Estats Units i molts països en vies de desenvolupament i estats insulars. Entre els segons, actors clau en les negociacions climàtiques com la Xina, Rússia, l'Índia o l'Aràbia Saudita.

Per deixar clara la posició de la UE, aquest dissabte han intervingut davant del plenari de la cimera el comissari d'Acció Climàtica, Wopke Hoekstra, i la representant de la Presidència (que ostenta Espanya fins a final d'any), la ministra espanyola per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. Ambdós han assegurat que defensaran fins a l'últim moment que la COP28 se saldi amb un acord clar sobre l'inici del final dels combustibles fòssils perquè, segons la ciència, "no hi ha alternativa" per afrontar l'escalfament climàtic.

"Combustibles de la transició"

Conscients que hi haurà "una forta oposició", Ribera ha apuntat que val la pena "donar batalla" i deixar clar que és molt difícil crear les condicions per mobilitzar la inversió que es necessita per aconseguir la transició si es continua parlant "de forma vaga". Amb aquestes paraules, s'ha referit a l'últim esborrany de Balanç Global i a la negativa d'alguns països a parlar del final dels combustibles fòssils. El document recull diferents formulacions com per exemple augmentar les renovables per "desplaçar" als combustibles fòssils, la reducció progressiva de tots els combustibles amb base al calendari establert per la ciència, apostar pels "combustibles de la transició" i, fins i tot, que no hi hagi text.

Hoekstra ha subratllat la relació directa entre l'escalfament i les emissions causades directament pel carbó, el petroli i l'electricitat produïda amb gas i ha insistit que, per tant, cal abordar. La UE, han afirmat, s'alinearà amb la "gran majoria" de les parts per garantir un resultat significatiu que implica triplicar la capacitat renovable, duplicar l'eficiència energètica i eliminar progressivament els combustibles fòssils, llenguatge similar a què defensa els Estats Units.

Rere els mandataris europeus han intervingut desenes de països en desenvolupament, entre ells alguns dels més vulnerables als efectes del canvi climàtic, que han reclamat la fi dels combustibles fòssils i que els països amb recursos els facilitin finançament i tecnologia per adaptar-se a l'escalfament global i per dur a terme la seva particular transició ecològica.

Bloc "mut"

Continuen sense revelar la seva posició amb relació als combustibles fòssils països com Rússia, l'Índia, la Xina o l'Aràbia Saudita. Els dos primers perquè els van obviar en els seus discursos davant del plenari, i els dos segons perquè ni tan sols van intervenir-hi. D'altra banda, centenars de persones van marxar del recinte que allotja la COP28 per demanar el cessament del foc a Palestina i la fi del foc en la qual fins ara ha estat la protesta més multitudinària de la cimera.