Quin desengany ens hem emportat els que encara alimentàvem alguna esperança que la Unió Europea assumís un lideratge veritablement efectiu en aquest compromís global i ineludible que és la lluita per la preservació mediambiental. No és que ens desbordés l'optimisme, ja que l'evolució dels esdeveniments en els últims mesos feia presagiar el pitjor, però el resultat no ha pogut ser més decebedor.

Com se sap, des de fa dos anys ha estat circulant pels despatxos de la Comissió de Brussel·les i en els debats del Consell Europeu la coneguda com a "Directiva de diligència deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat" (CS3D en l'argot comunitari) que havia d'establir i regular les obligacions que havien d'assumir les empreses en tot el seu procés productiu per garantir el menor impacte ambiental possible. Després de duríssimes controvèrsies polítiques, de retards, de bloquejos, d'amenaces de boicot i d'una votació en la qual gairebé un terç dels països membres de la UE es van abstenir, el Consell Europeu va aprovar el mes de març passat la més raquítica CS3D que pugui imaginar-se i que, segons la meva opinió, és un exponent cada vegada més clar d'aquest ambient pervers que s'expandeix a la nostra Europa comunitària de "vull i no puc" en matèria ambiental i climàtica, de fer dos passos endavant i tres cap enrere, tenallats per una realitat econòmica que demanda un ús massiu d'energia, verda o negra, és igual, i un entorn geopolític, Xina-Rússia-Ucraïna, gairebé prebel·licista, que ha trastocat les prioritats polítiques, econòmiques i socials a curt i mitjà termini i ha posicionat com ingènues, o quixotesques, les preocupacions climàtiques. I això sense esmentar el creixent sentiment de culpabilitat burocraticoreguladora que s'expandeix per les institucions comunitàries; conceptes que comencen a ser considerats com amenaça a la competitivitat i el progrés.

La CS3D finalment aprovada va una mica més enllà de la mera transparència i obliga les empreses a identificar i informar sobre tots els seus riscos ambientals i a establir plans concrets d'acció per combatre el seu impacte climàtic. Estableix una responsabilitat que s'estén a les seves filials i a les seves actuacions a la seva cadena d'activitat. Obliga a establir criteris d'actualització permanent d'això riscos ambientals i crea un sistema de control administratiu i judicial per part de les institucions comunitàries per al seu degut compliment, que unifica l'ordenament a tota la UE i exclou les legislacions particulars de cada país membre.

La Directiva sobre la qual se sustenta l'estratègia europea de sostenibilitat en l'àmbit empresarial afecta en realitat tot just el 0,05% de les empreses europees

Fins aquí, tot bé. El raquitisme aflora i es visualitza quan es comproven les brutals rebaixes de conceptes i continguts finalment aprovats respecte als paràmetres primigenis de la Directiva quan va iniciar el seu camí polític. La primera i més destacada rebaixa és la definició de l'àmbit d'actuació, que després de les pressions dels seus més durs oponents ha quedat reduïda a les empreses europees que tinguin més de mil empleats i facturin 450 milions d'euros en els seus negocis mundials i a aquelles de fora de la UE que tinguin un volum de negocis de més de 450 milions dins de la UE. No cal fer massa càlculs per determinar que la Directiva sobre la qual se sustenta l'estratègia europea de sostenibilitat en l'àmbit empresarial afecta en realitat tot just el 0,05% de les empreses europees. Cert que es tracta de les empreses més grans i les que tenen més impacte ambiental, però algú pot entendre que existeixi veritable compromís o interès institucional per implicar les empreses en la lluita climàtica quan la immensa majoria de les corporacions europees no són ni molestades de lluny per aquesta qüestió? Només el 0,05%? Hi pot haver més ridícul? Fem com que regulem, però no molestem massa les empreses, sembla que ha estat l'eix directori de la tramitació d'aquesta malaurada Directiva. A hores d'ara del debat mediambiental no entenc gaire bé que sigui veritablement problemàtic o extremadament dificultós que una àmplia majoria de les empreses europees estiguin en condicions d'assumir plans concrets per definir els seus riscos mediambientals i els plans de gestió adequats per minimitzar el seu impacte. Suposa això posar-les en perill o dificultar la seva competitivitat i acompliment futur? No ho crec.

En realitat allibera les empreses de qualsevol compromís o obligació amb els seus residus i rebutjos

La segona rebaixa que impulsa el raquitisme de la Directiva es va produir quan en els debats del Consell Europeu la majoria dels estats membres van acceptar que la deguda diligència no s'hauria d'aplicar a la cadena de valor de les empreses, que implica les seves activitats aigües amunt i aigües avall, sinó a la seva cadena d'activitat, qüestió molt més restrictiva. Deguda diligència a la cadena de valor implicaria responsabilitats empresarials en aspectes tan significatius per a la cura ambiental com la gestió dels seus residus o el reciclatge dels seus rebutjos. En desaparèixer aquest concepte i aparèixer el de cadena d'activitats, les responsabilitats empresarials queden reduïdes a l'àmbit de l'emmagatzemament, el transport i la distribució dels seus productes. Genial! Resulta que la directiva que se suposa que hauria d'impulsar el compromís ambiental de les empreses en realitat les allibera de qualsevol compromís o obligació amb els seus residus i rebutjos, on, precisament, es generen bona part dels seus problemes ambientals.

La tercera rebaixa que aprofundeix el raquitisme de la infeliç CS3D és la que afecta els seus terminis d'aplicació. No hi ha pressa, ha estat la consigna assumida per tots. Les empreses més grans, les que tinguin més de 5.000 empleats o les que facturin més de 1.500 milions d'euros, disposaran de tres anys per assumir els compromisos i obligacions que estableix la Directiva. Les que tinguin més de 3.000 empleats i una facturació inferior a 900 milions d'euros, tindran de termini quatre anys i les altres no hauran d'assumir compromisos fins d'aquí a cinc anys. Una altra vegada la incredulitat. Es necessiten terminis tan amplis per abordar alguna cosa que ja hauria d'estar vinculada de manera permanent en el model de negoci de la immensa majoria de les corporacions europees? No hi ha pressa i això del compromís ambiental i del canvi climàtic cal prendre-ho amb calma, sembla que ens diuen des de Brussel·les.

No hi ha pressa, ha estat la consigna assumida per tots. Les empreses tindran entre tres i cinc anys per assumir els compromisos

Una altra qüestió, però no menys important, és que tot el negoci financer queda fora de les obligacions ambientals i de qualsevol compromís que inclogui la Directiva. Serà en una altra ocasió, diuen. Els bancs i el sistema financer ni hi són ni se'ls espera en això de la preservació mediambiental. Anoto les actuals deliberacions del Comitè de Supervisió Bancària de Basilea en les quals per a res no es vol associar banca amb canvi climàtic, amb fortíssimes pressions de la FED nord-americana en aquesta qüestió i el suport indissimulat de bancs europeus com el Bundesbank.

Quant temps perdut i quanta oportunitat desaprofitada. La CS3D era l'ocasió perfecta perquè la UE assumís el seu lideratge regulatori en viabilitat ambiental; l'ocasió d'assenyalar el camí i donar un cop de mà, de valentia, per conduir adequadament aquesta qüestió a nivell mundial. Les insídies ideològiques; la falta de veritable convenciment; la por que la regulació, la fixació de normes, de regles de conducta, en realitat ens tenalli i proporcioni oportunitats extra als oponents ha descafeïnat fins a tal punt la Directiva que en realitat la deixa gairebé sense efecte o amb un impacte molt reduït. Una pena. Reivindico el vell mantra que els Estats Units innoven, la Xina fabrica i Europa regula. Sí, Europa regula, no pot flaquejar en aquesta missió. I amb molt d'orgull.