La dada del deflactor del consum privat als Estats Units conegut divendres passat va pujar davant una previsió de caiguda i els mercats van reaccionar amb recollides de beneficis. El món dels diners es mourà a cop de dada d'inflació i les altres coses poc importa. Aquesta setmana es complia un any de la invasió russa a Ucraïna que a més de les tristes destrosses humanes va portar la inflació a les economies mundials amb l'encariment de les matèries primeres energètiques. Però no va ser fins a l'abril quan van començar a reflectir-se en els IPCs de les diferents economies. Així, totes les dades que anem coneixent de febrer que comparen encara amb inflacions baixes (encara que creixents) però no afectades per la crisi energètica es resisteixen a caure amb la contundència que esperen els inversors.

Caldrà esperar a abril perquè l'efecte mirall de comparació d'interanual resulti més favorable. De moment, els bancs centrals (Fed i BCE) s'han de retratar al març i les expectatives no són gaire positives pel que s'esperen unes setmanes d'alta volatilitat i de caigudes en els preus de les accions. Tendència a la baixa formada pel típic dibuix de dents de serra amb alternança de jornades positives i negatives una mica més profundes. Per als analistes aquestes caigudes han de ser aprofitades per comprar a millors preus de cara a final d'any.

Sens dubte la caiguda del gas natural als mercats ha estat de les millors notícies que han viscut els inversors europeus. De nivells de 350 euros el juny a moure'ns ara entorn dels 50 euros suposa un gran alleujament i explica, en part, el bon comportament dels índexs europeus en aquest inici d'any, per sobre dels nord-americans.

La propera setmana, l'atenció tornarà a centrar-se en els preus de producció i els preus al consum. Es publicaran les dades d'alguns dels països centrals d'Europa com Alemanya, França i Itàlia, així com les xifres d'inflació de la UE, segons expliquen des d'Allianz Global Investors. També serà interessant l'evolució regional a Alemanya, amb les xifres dels estats federals dimecres. En principi, la taxa d'inflació interanual s'hauria de veure marcada per l'efecte positiu de l'energia. Però, quin impacte tindran els altres factors? D'altra banda, les xifres finals dels índexs de gestors de compres de S&P Global per a la zona euro i els països més importants proporcionaran més informació sobre el començament de l'any al sector manufacturer i el de serveis, que va sorprendre positivament segons les tendències inicials d'aquesta setmana. De la Xina també arribaran les dades dels índexs de gestors de compres.

Així mateix, es coneixeran els preus de les importacions, la confiança dels consumidors i la taxa d'atur de la zona euro. Serà interessant comprovar si ja s'observa un canvi en el comportament dels consumidors i un clima empresarial més optimista gràcies a la baixada dels preus de l'energia. En les previsions del consens d'analistes, la inflació alemanya baixaria només una dècima el febrer per situar-se en el 8,6%, mentre que la inflació mitjana de la Unió Europea podria tenir una retallada major passada del 8,6% de la dada anterior al 8,1%.

Preus, sobre tot, i activitat econòmica que apunten a una certa fortalesa de les economies europees. Només s'especula que Alemanya pogués caure en una recessió tècnica, en tot cas, de baixa intensitat.

A Espanya arribem ja als últims episodis dels resultats empresarials corresponents al tancament de 2022. No s'han conegut sorpreses entre els grans amb molta fortalesa de les energètiques i dels bancs i un comportament més que acceptable per als títols industrials sobretot de mida mitjana o petita. A mitjans de la setmana presentaran comptes Fluidra, Acciona Energía, ACS, CIE Automotive, Grifols, Xarxa Elèctrica, Solaria, Colonial, Aena, Ferrovial, Acciona, Merlin, Indra, Acerinox i, finalment, arribaran dijous els corresponents a Cellnex.

També el Tresor Públic celebrarà subhasta el proper 2 de març en bons i obligacions a 3 anys, 7 anys, 10 anys i 15 anys. La referència, a més de la passada subhasta és al mercat secundari de deute on aquests actius ofereixen rendibilitats del 3,26%, 3,34%, 3,57% i 3,81% respectivament amb dades del tancament de divendres passat.