Va dir la secretaria del Tresor nord-americà, Janet Yelen, que amb l'arribada de juny hi havia la possibilitat que ja no quedessin més diners, després de la falta d'acord entre demòcrates i republicans, per augmentar el sostre de la despesa d'aquesta economia. I arribem aquesta setmana vinent a aquest abisme de si els Estats Units entren en default del seu deute, que va rondant per les cròniques borsàries en les últimes setmanes. Els més savis del lloc tranquil·litzen. El sostre del deute es va instaurar el 1917 amb motiu de les emissions extraordinàries derivades de la Primera Guerra Mundial i només en 12 ocasions s'ha arribat al límit sense acord, les més recents el 2013 i 2018. Aquests experts comenten que sempre acaba arribant el consens en la lluita partidista i que en aquestes últimes ocasions, l'índex nord-americà S&P 500 va pujar aliè a la turbulència.

Però malgrat aquests missatges tranquil·litzadors, el cert és que els mercats podran utilitzar el sostre de la despesa als Estats Units per realitzar algun benefici acumulat al llarg de l'any. Curiosament, els amants de l'estadística veuran que les pujades als mercats d'accions dels Estats Units es produeixen només en un reduït nombre de valors: 7 valors del S&P500 pugen més d'un 70% l'any, i les altres 493 companyies només el 0,1% de mitjana. Afortunadament, a Europa el guany està més repartit. Es viuran moments de tensió, sobretot després que alguna firma de qualificació hagi amenaçat en baixar la qualificació creditícia de l'economia mundial més important: això són paraules majors.

Si un observa diàriament el mercat espanyol, veu amb claredat els moviments. El que puja un dia baixa al següent i viceversa per a, finalment, acabar en taules. Camp adobat pels jugadors diaris (trading) i que mostra una Borsa lateral i falta d'estímuls. Ja s'espera a la nova ronda de beneficis del primer semestre per donar sentit al mercat, mentre s'espera desxifrar el que finalment facin els bancs centrals en la seva cita de mitjans de juny.

Les principals cites per a la setmana vinent no oferiran nous arguments a l'alça o a la baixa, encara que destaca la inflació a l'eurozona, que s'espera que caigui a nivells del 6,2%-6,3% des dels nivells previs del 7%.

Des d'Allianz Global Investors relaten les dades en què caldrà fixar-se:

Dilluns és festiu als Estats Units (Memorial Day). Dimarts es publicarà l'índex de confiança del consumidor nord-americà de la Conference Board de maig, per al que el mercat espera una lleugera moderació fins a 100 des dels 101,3 del mes anterior. També es publicaran l'índex de preus de l'habitatge de l'Agència Federal de Finançament de l'Habitatge i l'índex d'activitat manufacturera de la Reserva Federal de Dallas. A l'eurozona es publicaran els índexs de confiança econòmica, industrial i de serveis de maig.

Dimecres, la Xina publicarà els seus índexs de gestors de compres (PMI) manufacturers i no manufacturers de maig, a través dels quals el mercat calibra l'últim impuls de recuperació del país. També es publicarà als Estats Units l'índex del baròmetre empresarial de Chicago, Market News International (MNI), per al qual el mercat espera un resultat més feble, 47 el maig davant 48,6 a l'abril. Al Japó també es publicaran les vendes minoristes d'abril i el creixement de la producció industrial, així com l'índex de confiança del consumidor de maig.

Dijous es publicarà l'informe d'ocupació d'Automatic Data Processing Inc. (ADP) als Estats Units, per al que el mercat espera un augment de l'ús de 155.000 llocs, davant els 296.000 d'abril. També coneixerem la variació mensual de la despesa en construcció dels EUA, per a la que el mercat espera una lleugera desacceleració fins al 0,2% (des del 0,3% d'abril), i l'índex manufacturer de l'Institut de Gestió de Subministraments (ISM) dels EUA, per al qual el mercat espera una lleugera caiguda fins a 47 (des de 47,1 a l'abril). També es publicaran les sol·licituds inicials de subsidi d'atur i les sol·licituds de subsidi continu. A més de les dades nord-americanes, també es publicaran la taxa d'atur de l'eurozona, la inflació general (IPC), la inflació subjacent i el PMI de serveis Caixin de la Xina.

Divendres acabarà amb la publicació de les nòmines no agrícoles dels EUA, la taxa d'atur i el creixement del salari mitjà per hora. El mercat espera que les nòmines no agrícoles de maig registrin un augment de 180.000, moderat respecte a l'augment de 253.000 d'abril. S'espera que la taxa d'atur de maig augmenti fins al 3,5% (des del 3,4% d'abril), mentre que se seguirà de prop el creixement dels ingressos mitjans per hora, per la seva repercussió en la inflació.

Finalment, també es publicaran diversos resultats empresarials. Entre les empreses més importants es troben HP, Salesforce, Crowdstrike i Broadcom.