Recorda una mica a aquestes pel·lícules en les quals tot va massa bé, però s'albira l'ensurt, potser, la tragèdia i tot. Les borses continuen marcant màxims històrics basats en l'excés de liquiditat, els resultats empresarials i aquesta setmana també en la baixada de les rendibilitats del deute. El bo americà que la passada tanda rondava en nivells del 4,3% ha baixat fins al 3% i el mateix podria dir-se de l'espanyol en el mateix termini de 10 anys. I el motiu no és cap altre que el convenciment que les caigudes dels tipus d'interès arribaran al juny. No s'ha d'oblidar que el sentiment va errar el mes d'octubre passat, quan l'horitzó per a l'abaratiment dels diners es va fixar el febrer o el març d'aquest any. Les declaracions dels màxims mandataris de la Fed i el BCE aquesta setmana, sumada a la decisió de mantenir els tipus a Europa en el 4,5% ha portat a aquesta conclusió.

Un aspecte que provoca un cert temor és el bon comportament de l'or, que està en màxims, apropant-se als 2.200 dòlars per unça. L'explicació és la baixa dels tipus del deute abans ressenyat i un lleuger debilitament del dòlar. El preuat metall va guanyar aquesta setmana el 4,49% i aquest comportament també porta a pensar que una part dels diners s'estan refugiant en l'or davant d'una sorpresa negativa que pogués venir per la banda geopolítica.

I és que mentre l'or, actiu refugi per antonomàsia, se situa a màxims (no oblidem que els tipus del deute han estat més baixos i l'or no pujava) la sorpresa la dona el bitcoin que s'ha enfilat fins als 70.000 dòlars, trencant els màxims assolits el novembre de 2021. Són les dues cares diferents del risc: més nivells per a l'actiu més conservador i rècord per al més volàtil i perillós. Els ETF al comptat de la criptodivisa expliquen majoritàriament aquest nou auge per les velles lleis de l'oferta i la demanda en entrar un raig de diners a aquests instruments de l'estalvi col·lectiu. Com expliquen els experts de MarketScreener, l'ETF de bitcoin del gegant BlackRock té ara més de 12.000 milions de dòlars en actius sota gestió. Aquest entusiasme pel líder del mercat s'està estenent a altres criptodivises, especialment Ethereum (ETH) amb un 13,5% de pujada setmanal, que també és a prop del seu màxim històric, Solana (SOL) amb una alça del 14%.

Serial Grifols

El serial de Grifols va continuar aquesta setmana que se salda amb una caiguda del 7,5%, davant un IBEX 35 que aconseguia tancar la tanda amb una pujada del 2,34%.

La setmana començarà a Europa, segons expliquen des de Self Bank, amb la publicació de les vendes minoristes de gener a Espanya, que serà clau per conèixer l'evolució de la despesa de les llars en l'arrencada de l'any i el seu nivell de confiança. A la publicació de desembre, va registrar una variació interanual d'un 3,1%.

Dimarts coneixerem la lectura final de la inflació d'Alemanya el febrer, amb una moderació dels preus explicada pel deteriorament de l'activitat econòmica de la potència europea. Per la seva part, també es publicaran les dades sobre la taxa d'atur al Regne Unit al gener, en una conjuntura prèvia en la qual el seu nivell al desembre es va reduir 0,2 pp fins a un 3,8% de la població activa. Així mateix, el dimecres 13 es donarà a conèixer l'evolució de la producció industrial de gener a l'eurozona, que va registrar un repunt en termes interanuals d'un 1,2% el mes de desembre passat. En una jornada en què al Regne Unit també es publicaran dades relacionades amb la tendència del PIB i la producció industrial.

L'endemà, l'INE publicarà la lectura final de l'evolució dels preus al nostre país al febrer, en què la lectura preliminar reflecteix una significativa moderació de la taxa d'inflació general, fins a un 2,8% interanual. La setmana acabarà amb la publicació de les dades definitives del mes de febrer de l'IPC de França i Itàlia, que aniran acompanyades per les lectures de les vendes detallistes i la balança comercial de l'economia italiana. En el pla empresarial, destacarà la publicació de resultats d'Inditex, Adidas, Zalando o Volkswagen.

Inflació dels Estats Units

La setmana destacarà per la publicació dimarts 12 de les dades d'inflació de l'economia nord-americana, sent clau la seva evolució després de registrar al gener un increment mensual de l'IPC general d'un 0,3%. Addicionalment, també es donarà a conèixer la situació pressupostària de la primera economia mundial el mes de febrer. El consens del mercat espera que l'IPC general es mantingui en el 3,1%, mentre que la taxa subjacent (sense energia ni aliments frescos) baixarà al 3,7% respecte del 3,9% anterior.

El dimecres 13, com cada setmana, destacarà la tendència de les sol·licituds setmanals d'hipoteca i de la taxa de préstec preferencial a 30 anys, que en els últims dies s'ha moderat lleugerament en 0,2 pp fins a 7,02%. Al seu torn, el dijous 14, es publicaran les dades sobre les vendes detallistes i els índexs de preus de producció de febrer.

El final de la setmana vindrà protagonitzat per la publicació de la producció industrial i l'indicador de la confiança del consumidor de la Universitat de Michigan, que mostrarà si el sentiment de les llars als EUA continua deteriorant-se davant de la incertesa política que travessa el país. En l'àmbit empresarial, Adobe i Oracle faran públics els seus resultats.