L'abaratiment dels preus de l'energia i l'estabilitat dels preus dels aliments han propiciat que la inflació es moderi al febrer i reculi 6 dècimes fins al 2,8% (davant el 3,4% de gener) mesurat en termes interanuals, segons informa aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE) a l'Índex de Preus de Consum (IPC) avançat. Per la seva part, la inflació subjacent -l'índex sense aliments no elaborats ni productes energètics- va disminuir dues dècimes en taxa interanual el febrer, fins al 3,4 %, el seu nivell més baix des de març de 2022, i encadena set mesos consecutius de moderació.

Tanmateix, la dada coneguda aquest dijous no és especialment encoratjadora si es té en compte que, malgrat el descens de l'electricitat, els preus s'han incrementat un 0,3% respecte al mes de gener, la pujada més gran des d'octubre de l'any passat, quan es va registrar la mateixa alça. Així, el descens de la taxa interanual ve molt condicionada per la forta pujada de l'IPC del mateix mes de l'any passat, un 0,9%, el que justifica el descens en comparar-se amb l'esmentat mes. De fet, Funcas ha previst, només per l'efecte estadístic, que la inflació interanual es reduiria amb força al febrer, en el seu cas quatre dècimes, baixada que s'ha fet més profunda pel fort descens del preu de la llum a causa de la caiguda de la demanda i, molt especialment, per la generació d'energia eòlica pels forts vents d'aquest mes.

Pujada dels carburants

Així, els carburants són responsables en bona part de la pujada del cost de la vida el febrer en comparació amb el mes anterior, ja que segons la informació avançada per l'INE, estiren a l'alça la inflació, els preus de la qual augmenten mentre que van baixar el febrer de 2023. Quant a les dades harmonitzades per a la comparació amb Europa, la taxa de variació anual de l'IPCA va ser del 2,9 %, sis dècimes per sota de la registrada el mes anterior, mentre que la variació mensual va ser del 0,4 %. El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, recorda en un comunicat que la inflació se situa per sota del 3% per primera vegada en els últims sis mesos i insisteix que això ha estat "gràcies a l'evolució a la baixa dels preus de l'electricitat i l'estabilitat en els preus dels aliments", informa Efe.

Respecte a la inflació subjacent, remarca que és "la més baixa en els últims dos anys", la qual cosa segons el seu parer "està permetent que les llars recuperin poder adquisitiu i que empreses recuperin competitivitat". "Fem, per tant, compatible la moderació dels preus amb el manteniment de l'escut social i el suport a les llars i famílies més necessitades", conclou Cuerpo. L'INE recorda, no obstant això, que les dades conegudes aquest dijous són provisions i que els detalls d'evolució per components i la xifra definitiva de la inflació de febrer es publicaran el 14 de març vinent.