I va arribar divendres, primera jornada de reflexió seriosa en les borses europees i l'Ibex 35 es va deixar més de l'1% empès a la baixa per Inditex i els valors lligats al turisme. En el cas de la tèxtil, l'anunci de pujada salarial entre un 20% i un 25% va provocar el descens: el mercat és així de cruel i es felicita dels acomiadaments i s'enutja amb salaris més alts que suposaran la reducció dels beneficis. Quant a les turístiques, es tracta d'una retallada molt lògica després de pujades verticals que ara s'han de digerir. Per a aquesta recollida de beneficis hi ha arguments recurrents: l'enduriment dels discursos dels bancs centrals i, especialment, el BCE, que en boca de De Guindos argumentava que els mercats tenien poca sensibilitat a la situació de la inflació. Les tensions en els preus, continuen.

D'altra banda, el conflicte bèl·lic a Ucraïna sempre està allà per justificar rebaixa de preus. El temor de l'extensió de la guerra és una possibilitat després del decidit suport d'Europa a Ucraïna i les amenaces més o menys vetllades de Putin. La geopolítica és una altra de les bases que el mercat anirà sempre manejant. Si no és prou greu i dolorós l'enfrontament a Ucraïna, les tensions entre els Estats Units i la Xina prometen oferir elements per a la volatilitat.

Tot ha anat massa de pressa al gener. I en gran part respon a les posicions baixistes que mantenien grans inversors en la seva aposta perquè els mercats caiguessin. En no produir-se la caiguda, sinó al contrari, es veuen obligats a recomprar els títols que van demanar per vendre amb l'esperança de més caigudes. L'operativa de curts està sent una empenta afegida al mercat, al costat d'aquells que pronosticaven un bon comportament de la borsa el 2023, però no van entrar amb la confiança que devien al començament de l'any.

La setmana que ara comença té molt poques referències econòmiques d'interès. A Espanya, per exemple, dimarts es confirmarà la dada d'IPC avançat del mes de gener i dijous veurem dades de la balança comercial.

La dada sobre la qual girarà tot el mercat es coneixerà dimarts als Estats Units: la inflació que s'espera baixi el 6,2% en la general davant el 6,5% anterior, i la subjacent es quedi en el 5,4% també tres dècimes menys. Apropar-nos a nivells del 5% agrada molt als analistes que consideren que es poden neutralitzar amb tipus d'intervenció al 5%. Ara el tipus de la FED està en el 4,75% per la qual cosa no es podria esperar pujades de més calat. Si la inflació continua així, amb mig punt més seria suficient per a una política monetària que resolgui el problema dels preus. Nivells que podrien mantenir-se durant l'any, i que anticipen baixada en el preu dels diners per a 2024.

Els temors davant d'aquest optimisme són les dades de fortalesa nord-americana. Producció industrial, preus industrials i vendes al per menor es coneixeran dijous als Estats Units i tots els indicadors apuntaran a una millora en l'economia que sempre inquieta els inversors, per tal com la FED vulgui refredar l'economia amb tipus més alts.

Així, després d'un dimarts d'alegria per la millora de la inflació, vindrà després l'escrutini de la força econòmica dels Estats Units. Sens dubte, moviments contradictoris que podran portar als mercats a moviments laterals. Ni tots els dubtes estan buidades, com molts han cregut veure en aquest inici de l'any (encara que vagi bé) ni la velocitat de millora dels mercats ha estat la més adequada. Per tant, interromp, cautela, consolidació de nivells són elements positius per als inversors.

Serà una setmana tranquil·la, en general, per a les dades de la zona euro. La segona publicació de les dades del PIB del quart trimestre confirmarà que s'ha evitat el començament d'una recessió, mentre l'actual balanç per compte corrent continuarà beneficiant-se del declivi en els preus del gas natural, que fa que les importacions de l'energia resultin més barates. És possible que la producció industrial augmenti moderadament després del fort descens d'octubre.