Des del mes de novembre passat, la borsa espanyola no vivia una setmana tan positiva, amb una pujada del 3,96% en la qual els bancs han estat els protagonistes indiscutibles. Sabadell, BBVA i Santander lideren les alces amb Caixabank i Unicaja també entre els més rendibles. Els diners acudeixen davant de la proximitat del pagament de dividends i les expectatives de tipus més alts durant més temps, mentre la morositat no és una preocupació. A més, les entitats donaran a conèixer els seus comptes del primer trimestre (BBVA, Unicaja, Santander i Caixabank) que s'esperen molt positives com ho van ser els resultats del Sabadell amb un creixement del 50%. Mentrestant, als Estats Units, les publicacions de comptes de les tecnològiques no defrauden, de moment, encara que queden per publicar gegants com Apple o Amazon que es coneixeran aquesta setmana.

Així, després d'un començament d'aquest abril ple de dubtes pel camí que agafarien els tipus i els dubtes de qui faria el primer moviment baixista, si el BCE o la Fed, els mercats d'accions han aconseguit tranquil·litzar-se i buscar altres referències que retroalimentin la pujada.

La cita més important de la setmana vinent és la decisió de la Reserva Federal, encara que no s'espera cap canvi i els analistes ajornen fins a final d'any la rebaixa del preu dels diners, mentre que l'esperen en la reunió del BCE del pròxim 6 de juny. Les tensions inflacionistes segueixen presents en l'economia nord-americana. El deflactor del consum privat als EUA ha despuntat el març fins al 2,7% interanual des de 2,5% i la inflació subjacent s'ha mantingut en 2,8%, ambdós per sobre de l'esperat pel consens. La dada arriba just després de la del PIB del primer trimestre per sota de les previsions, desaccelerant-se fins i tot 1,6% analitzat, davant el consens de 2,5%.

"Tanmateix, la fortalesa de les importacions indica solidesa de la demanda interna. De fet, el consum de serveis ha continuat creixent a fort ritme. La demanda interna i revisions a l'alça de la inflació suggereixen que la Reserva Federal adoptarà un enfocament encara més pacient", explica Xiao Cui, economista per als EUA en la gestora Pictet WM. Així, alguns analistes comencen a apuntar a una possible estagflació (inflació sense creixement) però és aventurar abans de temps el problema.

Com a mostra d'aquesta expectativa, els bons a deu anys del Tresor nord-americà segueixen a l'alça entorn del 4,7%, però sense fer efecte en l'ànim dels compradors d'accions, malgrat ser cada vegada més competitius amb la renda variable.

Per la seva part, el petroli ha pujat dos dòlars fins als 89,38 dòlars el barril de tipus Brent, mentre que el bitcoin ha tancat a la frontera dels 64.000 dòlars, amb una pèrdua de mil dòlars respecte al tancament de la setmana anterior.

Resultats bancaris

La setmana començarà amb la publicació de la lectura preliminar d'abril de l'IPC a Espanya, l'últim registre de la qual va ressaltar pel caràcter enganxós dels preus, explicat entre altres factors per l'increment de l'IVA de l'energia. Paral·lelament, es publicarà l'índex de confiança del consumidor de l'eurozona, segons recull l'agenda de Self Bank. Aquell dia i successius, els països europeus començaran a publicar les seves dades de preus d'abril.

Dimarts, els inversors se centraran en la publicació de la lectura preliminar del PIB del primer trimestre de l'eurozona. No s'esperen grans canvis respecte a l'últim trimestre, amb Itàlia i Espanya liderant el creixement, impulsats pel dinamisme del sector serveis, en contrast amb l'estancament o tebi creixement que s'espera a França i Alemanya.

La setmana acabarà amb la publicació del PMI manufacturer final i de la taxa d'atur de l'eurozona, que mostrarà el grau de resiliència del mercat laboral, va continuar en un mes de març en què la creació d'ocupació va estar marcada per la Setmana Santa.

En el pla empresarial tindrà lloc el pagament de dividends de Santander i Inditex i la Junta General d'Accionistes de Vidrala i Metrovacesa. Per la seva part, destaquen els resultats empresarials de BBVA, Unicaja, Sacyr, Santander i CaixaBank.

Als Estats Units, la setmana s'obrirà amb la publicació de l'índex Manufacturero de la Fed de Dallas, el resultat del qual mostrarà una radiografia de l'evolució de la indústria en la principal potència mundial. L'endemà coneixerem els índexs Case-Shiller i de Gestors de Compra Chicago, unit a la confiança del consumidor dels EUA, la qual cosa serà rellevant per obtenir una perspectiva més fidedigna de la conjuntura econòmica actual.

Dimecres, l'atenció dels inversors se centrarà a l'enquesta d'ocupació ADP. Després d'un primer trimestre de 2024 en què el mercat laboral ha continuat mostrant una gran fortalesa, el consens d'analistes estima que la creació d'ocupació a l'abril podria estabilitzar-se. Una moderació de la contractació que també es reflectiria a l'informe mensual d'ocupació que es publicarà divendres.

El final de la setmana vindrà protagonitzat per la publicació del PMI compost i l'ISM no manufacturer. En l'àmbit empresarial, destacarà la publicació de resultats d'empreses com Apple, McDonald's, PayPal o Amazon.