La Reserva Federal dels Estats Units (Fed) ha decidit mantenir els tipus d'interès en el rang objectiu d'entre el 5,25% i el 5,5%, en màxims des de gener de 2001, encara que no tanca la porta perquè hi hagi tres possibles retallades fins a finals d'any.

La institució ha tornat a mantenir sense canvis la seva política monetària per cinquena reunió consecutiva, després de l'última pujada de 25 punts bàsics del preu dels diners empresa el mes de juliol passat i la pausa iniciada al setembre.

El Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les sigles en anglès) va explicar en un comunicat que la decisió s'ha pres amb l'objectiu d'aconseguir la màxima ocupació i tornar la inflació a l'objectiu del 2%.

"A l'hora de considerar qualsevol ajustament del rang objectiu del tipus d'interès dels fons federals, el Comitè avaluarà acuradament les dades que vagin arribant, l'evolució de les perspectives i l'equilibri de riscos", ha indicat el banc central, que ha qualificat el quadre macroeconòmic d'"incert".

Així mateix, l'òrgan decisor ha indicat que "no espera que sigui apropiat reduir el rang objectiu fins que hagi adquirit una seguretat més gran que la inflació està tornant de forma sostinguda cap al 2%".

PIB, atur i inflació

L'economia de la primera potència mundial va experimentar un creixement anualitzat del 3,2% del seu PIB en el quart trimestre de 2023 davant el 4,9% de l'anterior trimestre, segons l'Oficina d'Anàlisi Econòmica (BEA, per les seves sigles en anglès).

Quant al mercat laboral nord-americà, es van crear 275.000 llocs de treball no agrícoles durant el mes de febrer passat, malgrat la qual cosa l'atur va augmentar en dues dècimes, fins al 3,9%, segons l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Treball.

Així, encara que la taxa d'atur es va allunyar del mínim del 3,4% registrat al gener i abril de 2023, la seva menor taxa des de 1969, els EUA encadenen ja 38 mesos seguits creant llocs de treball.

Del seu costat, l'índex de preus de despesa de consum personal, la variable preferida per la Fed per monitorar la inflació, es va situar el gener en el 2,4%, dues dècimes menys que el mes anterior. La taxa mensual va registrar un repunt del 0,3% des de la lectura prèvia del 0,1%. La variable subjacent va tancar en el 2,8% interanual, una dècima menys.