L'agost comença amb gran optimisme entre els últims resultats empresarials
- Luis Aparicio
- Madrid. Diumenge, 30 de juliol de 2023. 19:30
- Actualitzat: Dimecres, 2 d'agost de 2023. 11:19
- Temps de lectura: 3 minuts
Els mercats financers han decidit obrir una nova etapa, després de les pujades del BCE i de la Fed de la setmana passada que deixa el preu dels diners en el 4,25% per a l'eurozona i en el 5,5% per al dòlar dels EUA. El nou període mostra el camí cap al final de la pujada del preu dels diners per als Estats Units i, molt probablement, també per a Europa, encara que aquí és possible que al setembre es produeixi d'un petit d'un altre quart de punt a l'alça. Això sí, s'espera que aquests nivells es mantinguin durant molt de temps: almenys fins a finals de 2024 on els més optimistes pensen que els bancs centrals podrien començar a plantejar-se la baixada en les seves intervencions.
I aquest panorama d'acabament en l'encariment dels diners juga un paper molt favorable per a les borses, preocupades no per l'increment dels costos actuals per a les empreses, sinó allargant la mirada cap al mesos que venen. En el cas dels Estats Units l'enduriment en la política monetària va començar el març de 2022 i en aquest curt període de temps s'ha passat del 0 %, o sigui, dels diners gratis, fins a aquest 5,5%. Europa va entrar més tard, just el 27 de juliol de l'any passat i el recorregut també ha estat espectacular, passant de tipus negatius en molts actius a un tipus d'intervenció del 4,25%. Mai, fins ara, els bancs centrals havien actuat de manera tan agressiva a fi de frenar una inflació que ells mateixos van crear amb gegantines injeccions de liquiditat i la compra de bons tant públics com empresarials.
El reflex al mercat d'accions és la consecució de màxims de diversos anys en el cas d'Europa i nivells de començaments de 2022 per als nord-americans. S'aprecia optimisme per a aquest agost. No fa massa dies els analistes parlaven d'un mes estiuenc molt volàtil i, ara apunten a un mes tranquil. Fins i tot alguns, com el departament d'anàlisi de Bankinter, apunten a aprofitar qualsevol caiguda per entrar i així augmentar la cartera d'accions de cara a un final d'any prometedor.
Sense ànim d'aigualir la festa, el cert és que els mercats sempre tendeixen a sobrereaccionar. Està totalment controlada la inflació? Es produirà una recessió forta de les economies a conseqüència d'aquesta alça de tipus i de la caiguda en picat de la demanda de crèdits tant en empreses com en famílies? Aquestes són les dues incògnites que segueixen a sobre de la taula que, de moment es donen per superades. El preu del petroli és una variable inquietant i se situa en els 85 dòlars el barril, amb l'efecte arrossegament que produeix en la resta de sectors econòmics i que ha tingut el seu reflex en la inflació espanyola de juliol amb una dada avançada del 2,3%, quatre dècimes per sobre de juny. De moment, els productors de cru estan jugant molt bé la seva carta de controlar la producció, ajudats també per un comportament de les economies millor que l'esperat.
Quant a la incògnita del creixement, s'espera un aterratge suau de les economies que permeti a les empreses continuar guanyant diners i, per tant, justificar els actuals nivells de les cotitzacions borsàries i, fins i tot, més pujades. Caldrà anar veient dada a dada per confirmar aquest optimisme que ara envaeix al món dels diners. En el cas d'Espanya, aquesta setmana es coneixeran resultats de valors de mitjana i petita capitalització, després de l'allau de dades coneguda la passada i que van ser, en termes generals, bones. Meliá, Prosegur, Deoleo, Realia, Azkoyen, Adolfo Domínguez, coca-cola Partners, DIA, Gam i Faes completaran la pràctica totalitat de resultats de l'exercici.
Quant a l'agenda per a aquesta setmana, no hi ha dades especialment determinants. Posaran de manifest l'evolució de les economies de la resta de regions, especialment respecte al sector industrial, el mercat laboral, la inflació i la confiança dels consumidors. D'una banda, dilluns la Xina publicarà els seus índexs oficials de gestors de compres (PMI) manufacturers i no manufacturers de juliol. També es publicarà als EUA l'índex del baròmetre empresarial de Chicago, Market News International (MNI), per al qual el mercat espera un resultat més elevat: un 43,5 al juliol davant un 41,5 al juny. Al Japó es publicaran les vendes minoristes i el creixement de la producció industrial de juny, així com l'índex de confiança dels consumidors de juliol. A l'Eurozona també es publicarà l'estimació de la inflació amb l'índex de preus de consum (IPC) de juliol i les xifres de la inflació subjacent.
D'altra banda, dimarts es publicarà el PMI manufacturer Caixin de China corresponent a juliol, que ajuda a interpretar la situació més recent de l'economia del sector privat. També coneixerem la variació mensual de la despesa en construcció nord-americana de juny, per a la qual el mercat anticipa una lleu desacceleració fins al 0,6% (des del 0,9% de maig). També coneixerem l'índex manufacturer de l'Institut de Gestió de Subministraments (ISM) nord-americana de juliol, per al qual el mercat anticipa una lectura feble però millor, de 46,6, davant el 46 de juny.
Així mateix, dimecres es publicarà l'informe d'ocupació de juliol d'Automatic Data Processing Inc. (ADP), en el qual el mercat espera una reducció de l'augment de l'ocupació respecte als 497.000 llocs de treball registrats al juny. Dijous, els EUA publicaran les dades preliminars de creixement dels costos laborals unitaris del segon trimestre de 2023, en els quals el mercat espera una desacceleració de fins al 2,6% de creixement interanual (des del 4,2% del primer trimestre de 2023).
Finalment, divendres es publicaran les dades d'ocupació no agrícola dels EUA, la taxa d'atur i el creixement del salari mitjà per hora. El mercat espera que els assalariats no agrícoles corresponents a juliol registrin un augment de 180.000, moderat respecte a l'augment de 209.000 registrat al juny. S'espera que la taxa d'atur de juliol es mantingui sense canvis en el 3,6%. Per la seva part, el creixement dels ingressos mitjans per hora se seguirà de prop per la seva repercussió en la inflació.
La setmana també estarà marcada per una sèrie de publicacions de resultats empresarials. N'hi haurà molts més. Per esmentar-ne només algunes: Heineken, OnSemiconductor, Toyota Motor, Merck & Co, Pfizer, BP, Uber, Daimler, Costco, Qualcomm, Paypal, Apple i moltes d'altres.