Un 70% de les organitzacions i empreses espanyoles ja han experimentat estalvis o guanys econòmics, i un 77% asseguren haver incrementat la seva productivitat gràcies a la intel·ligència artificial. Ambdós percentatges superen àmpliament la mitjana europea, situada en el 56% i el 43%, respectivament. Així ho revela el segon Baròmetre Europeu de la IA elaborat per EY.

Tot i aquest lideratge en l’ús de la IA, l’impacte econòmic encara és desigual. A Espanya, el 49% dels alts càrrecs afirmen haver superat el milió d’euros en beneficis derivats de la IA, xifra lleugerament inferior al 57% europeu.

No obstant això, un 31% ja situa els guanys entre els 2,1 i els 5 milions, molt a prop del 34% que presenta la mitjana continental. El retorn mitjà anual de la IA a Europa ascendeix a 6,24 milions d’euros per empresa, fet que apunta a un marge de millora a Espanya per traduir l'adopció intensiva en rendiments tangibles.

Segons Enrique Manso, soci responsable de l’equip d’IA a EY Espanya, aquesta desconnexió entre ús i retorn econòmic podria respondre a “implementacions poc estructurades, una visió massa optimista de la seva simplicitat, la composició del teixit empresarial i una adopció molt desigual entre organitzacions”.

El clima d’optimisme envers la IA també es fa evident entre els professionals espanyols. Un 75% té una percepció positiva d’aquesta tecnologia, només superats per Suïssa (76%). En termes d’ús, un 83% ja utilitza aplicacions d’IA, igualant Portugal i només per darrere de Suïssa (85%). A més, Espanya destaca en experiència pràctica amb IA, amb un 89%, per sobre de la mitjana europea (83%).

Tanmateix, la implantació de la IA genera inquietuds laborals. Més de la meitat dels enquestats espanyols (54%) temen per l’impacte que pot tenir sobre els seus llocs de treball.

Un 70% espera que la IA assumeixi part de les seves tasques, i un 81% considera que es necessitarà menys personal en el futur. No obstant això, només un 23% afirma que la seva empresa ofereix formació adequada per adaptar-se a aquests canvis, lleugerament per sota del 24% europeu.

La percepció europea entre l'entusiasme i els recels

A escala europea, el 70% dels professionals veu amb bons ulls la IA i un 78% ja la fa servir. Però també creix la preocupació: un 61% creu que la seva feina es veurà afectada, i un 42% mostra inquietud pel pes creixent de la tecnologia. De fet, un 74% ja considera probable la pèrdua de llocs de treball a causa de la IA, set punts més que el 2024.

Aquesta preocupació ha impulsat la formació: el 57% dels professionals està ampliant coneixements en IA, tot i que un 53% dels executius considera que els empleats no directius no estan prou formats.

Els avantatges de la IA en l’activitat laboral són evidents: un 43% assegura ser més productiu. No obstant això, es detecta una percepció desigual. Mentre el 57% dels executius percep un augment de la productivitat en els seus equips, només el 32% dels empleats no directius reconeix una millora per part dels seus superiors.

Enrique Manso assenyala que “implantar la IA requereix molt més que tecnologia i talent; cal una transformació cultural profunda. Comptar amb experts externs pot marcar la diferència per fer-ho amb seguretat i aprofitar al màxim el seu potencial.”

Els professionals identifiquen beneficis clars en l’ús de la IA, com l’eficiència (30%), l’optimització de recursos (26%) i la millora de l’atenció al client (24%). Però també expressen preocupacions sobre la privacitat (30%), els dilemes ètics (27%) i el futur de l’ocupació (25%).

Pel que fa a l’ètica, el 48% diu que la seva organització disposa de pautes clares per a l’ús de la IA, però un 30% ho nega i un 20% ho desconeix. Aquesta percepció varia segons el càrrec: el 61% dels executius veu normatives definides, davant del 40% dels empleats.

Sectors capdavanters i resposta al reglament europeu

La IA està molt estesa en àmbits com tecnologia, telecomunicacions (91%), manufactura (90%) i energia (90%). En canvi, sectors com el comerç (71%), els serveis públics (70%) o la sanitat (70%) tenen una adopció menor. Els majors beneficis econòmics es donen en la fabricació avançada (78%), l’esport (74%) i l’agroindústria (73%).

Finalment, el 61% dels enquestats veu amb bons ulls el Reglament d’IA de la UE, que busca establir un marc legal comú. Segons Manso, “una normativa clara genera confiança i impulsa la innovació, però també pot ser un fre competitiu si Europa no aconsegueix equilibrar regulació i agilitat, especialment davant els EUA i la Xina”.