Les empreses espanyoles estan vivint una jornada intensa al mercat després dels últims esdeveniments del conflicte entre Israel i Palestina. Mentre les energètiques s'estan beneficiant per la tensió a l'Orient Mitjà, altres companyies lligades al turisme i a la banca tenen importants caigudes en la sessió d'aquest dilluns. Així mateix, n'hi ha d'altres milers d'empreses que tenen Israel com una dels seus destins d'inversió i negoci, país amb el qual Espanya manté intercanvis comercials per un valor superior als 3.000 milions d'euros.

Repsol i Indra estan sent els més afavorits per les seves activitats lligades al petroli i al sector de defensa, respectivament. L'energètica que dirigeix Antonio Brufau puja un 2,25% impulsada per les alces del 4% dels principals barrils de cru, i la companyia estatal presidida per Marc Murtra cotitza amb alces de l'1,45%. Si bé Repsol surt beneficiada normalment quan el mercat petrolier es dispara, Indra ho fa per la seva activitat en defensa i tecnologia. De fet, l'any passat es va adjudicar un contracte per valor de 24 milions al país per instal·lar un sistema de peatges basat en intel·ligència artificial.

Pel costat contrari, el hòlding d'aerolínies IAG, propietari de Iberia, cau un 5,28%. Tant l'espanyola com altres grans aerolínies europees i nord-americanes han suspès vols cap a Israel i el sector pateix en Borsa davant de l'escalada de violència als territoris de l'Orient Mitjà. Al sector turístic també destaquen les caigudes de Meliá Hotels, amb l'1,88% i Amadeus, amb l'1,7%. També l'operador aeroportuari Aena es deixa un 1,5%.

Segons les dades del Ministeri d'Afers Estrangers i l'entitat pública ICEX (Espanya Exportació i Inversions) existeixen diversos vols diaris entre els dos països i es tracta d'un turisme de nivell alt amb estades relativament prolongades. A més, Espanya és punt de trànsit important de viatgers d'Israel sobretot amb destinació a Iberoamèrica. "Sense comptar els trànsits, el nombre de turistes israelians que visiten Espanya cada any supera els 360.000, i es calcula que el nombre de turistes espanyols que visiten Israel ronda la xifra de 60.000 a l'any (abans de la pandèmia)", assenyalen.

BBVA i Sabadell, els bancs que més cauen

Així mateix, la tensió geopolítica després de l'atac aquest cap de setmana de Hamas contra Israel i la seva posterior resposta també està provocant caigudes en el sector bancari. BBVA, amb el 2,89%, és el banc que més es deixa en la sessió, seguit de Banc Sabadell, amb el 2,50%; Bankinter, amb el 2,48%; Banc Santander, amb l'1,76%; Unicaja, amb l'1,57%, i CaixaBank, amb l'1,34%.

"És una altra font d'incertesa que afectarà els mercats, principalment a través del preu del petroli i la consegüent pressió sobre la inflació. La pregunta clau és si continuarà la pitjor venda massiva de la història del Tresor nord-americà, arrossegant aconsegueixo als actius de risc i impulsant al dòlar", assenyalen des d'Ebury, fintech especialitzada en pagaments internacionals i intercanvi de divises.

Segons declaracions de l'analista de XTB, Manuel Pinto, a EFE, "no sembla, almenys de moment, que l'evolució del cru pugui generar tals nivells d'estrès i que fins i tot superi a curt termini la barrera dels 100 dòlars". L'analista ha subratllat que els mercats, fins ara principalment preocupats per les conseqüències dels elevats tipus d'interès i dels bancs centrals, s'enfronta a una nova crisi d'incertesa geopolítica.

Per als analistes de Banca March, el principal risc és que el conflicte pugui estendre's per la regió, especialment a l'Iran, ja que aquest país produeix al voltant de 3,5 milions de barrils al dia, alguna cosa més d'un 3% de la producció global, encara que continguda per les sancions imposades pels Estats Units a finals de 2018.

ACS, Sacyr i més de 3.000 milions entre Espanya i Israel

Altres grans empreses de l'IBEX 35 que mantenen o han mantingut activitats comercials amb Israel són ACS i Sacyr. Les constructores espanyoles han dut a terme projectes milionaris per a la construcció d'infraestructures al país. Així, Sacyr va firmar el 2009 un contracte de 300 milions d'euros per construir una dessaladora, menteixis que l'empresa de Florentino Pérez es va adjudicar un contracte per gairebé 500 milions d'euros per electrificar les línies de ferrocarril. Des del grup ACS asseguren que actualment no tenen cap activitat comercial a Israel.

Per la seva part, Comsa, empresa amb seu a Catalunya, també té vincles comercials amb Israel. La constructora amb seu a Barcelona va ser contractada per 2.200 milions d'euros per operar una línia de tramvia des de Jerusalem a Palestina. Un projecte que realitza juntament amb unes altres tres empreses espanyoles: CAF, GMV i TYPSA.

Aquests són només els exemples més representatius del comerç entre amb Israel, ja que segons dades de l'ICEX i del Ministeri d'Afers Estrangers, Espanya ocupa el lloc número 12 al llistat de països als quals més importa Israel. En total, Espanya va obtenir el 2022 un intercanvi comercial de 3.157 milions d'euros amb Israel, assolint una xifra rècord de 2.170 milions d'euros en exportacions, amb un increment del 20,2% respecte a l'any anterior.

Per la seva part, les importacions des d'Israel van assolir els 987 milions d'euros, amb un creixement del 28,6%. "La taxa de cobertura, a favor nostre, es va situar en el 220% el 2022", destaquen des del ministeri. En aquest sentit, el nombre d'empreses espanyoles que exporten a Israel és de 2.558, una xifra estable des de 2019, segons les dades oficials. Quant a les empreses israelianes que exporten cap a Espanya, les últimes xifres (2021) apunten a 907 companyies, 53 menys que les registrades el 2019.

I què és el que més exporta Espanya a Israel? Des del ministeri i l'ICEX destaquen els vehicles automòbils (17,89%), productes ceràmics (9,34%), maquinària i aparells mecànics (6,83%), materials plàstics (6,81%), i peces de vestir-no punt (6,16%). Pel costat contrari, els principals capítols d'importació són els de maquinària i aparells mecànics (11,96%), plàstics (11,8%), productes químics (11,73%), aparells i material elèctric (10,2%) i material òptic i mèdic (8,12%).

Respecte al sector serveis (sense considerar el turisme) Espanya va exportar a Israel el 2021 uns 360 milions d'euros, el que suposa un increment de més del 100% respecte a l'any 2014. Espanya destaca sobretot pel pes de serveis de consultoria, informàtica, transport i certs serveis empresarials. Israel, per la seva part, va exportar a Espanya 160 milions d'euros, destacant els serveis vinculats a l'alta tecnologia, transport, informàtica i programari i R+D.

"Es pot destacar que multinacionals i fons espanyols han començat a seguir la tendència i estan invertint en start-ups tecnològiques israelianes. Al terreny del finançament, Israel és referent mundial en la modalitat de capital risc, encara que l'accés d'empreses espanyoles a aquest àmbit és de moment limitat," apunta el Ministeri d'Afers Estrangers.