La setmana arrenca econòmicament marcada pel conflicte armat entre Israel i Palestina, que es va precipitar dissabte passat amb l'atac de Hamàs a una zona fronterera amb la Gaza i que acumula centenars de morts i ferits. La guerra té importants conseqüències en l'economia global, i no només als països implicats. Encara que Israel no és un productor directe de petroli, la conflictivitat a la regió sempre provoca grans pujades de preus (com va succeir després de la guerra del Yom Kipur el 1973) i aquest conflicte no ha estat una excepció.

El barril de petroli brent valia a la una del migdia prop de 88 dòlars, després d'haver-se fet de dia amb una pujada del 3,64% en relació amb els 84,58 dòlars amb què tancava la jornada de divendres. Està, de tota manera, fins i tot per sota dels màxims de finals de setembre, quan va assolir els 94,36 dòlars el barril abans d'entrar en una tendència baixista. El West Texas Intermediate, referent als EUA, el feia un 3,8% i fregava els 86 dòlars.

El gas natural despuntava un 18% al mercat TTF dels Països Baixos, de referència a Europa, i es negociava per sobre dels 43 euros per megawatt hora. En canvi, el conflicte premia econòmicament valors segurs com l'or, el dòlar o el deute dels països més solvents.

IAG i Repsol, dues cares de l'Ibex

La inestabilitat a la zona afecta també empreses espanyoles que mouen milers de milions a Israel i és un dels assumptes als quals més atenció donaran les borses a l'hora d'invertir i recollir dividends. Així, ja en aquesta jornada l'Ibex s'ha despertat amb un retrocés del 0,6%, que al migdia s'ha disminuït un 0,50%, amb la multinacional aèria IAG caient un, just poques hores després que es produís un atac a l'aeroport de Ben Gurion i que algunes companyies aèries comencessin a cancel·lar vols a Tel-Aviv.

Amb el retrocés, la borsa espanyola se situa per sota dels 9.200, 9.189,7 punts a les 13 del migdia. Repsol i Indra, l'altra cara de la moneda, protagonitzaven pujades que poden estar vinculades al conflicte i lideraven els augments del selectiu, la petroliera amb un 2,92% i un 1,14% la companyia d'armes i tecnologia, que a més compta amb inversions en el país.

La resta de borses europees també s'han vist sacsejades pel conflicte. En espera que obri Wall Street, l'IBEX baixava un 0,7%, mentre que Frankfurt perdia un 0,6%, París un 0,4% i Milà un 0,2%.

Bons refugi

Davant de la recrudescència del conflicte entre Israel i Hamàs, els inversors han buscat col·locació en els actius considerats refugi, com el deute de països solvents, el dòlar o l'or. En aquest context, els preus dels bons sobirans pugen per l'augment de el demanda, el que implica un descens de les rendibilitats (que evolucionen en sentit contrari).

El preu de l'or puja al voltant d'un 1% i supera els 1.863 dòlars per unça. El rendiment del bo alemany, considerat el més segur, baixa entorn del 0,6% i ronda el 2,8%. El mateix passa amb el deute de França. Al contrari, la rendibilitat del bo espanyol a deu anys puja el 0,2% i torna a superar el 4% (4,02%).

Els mercats de bons nord-americans estan avui tancats per la celebració als EUA del Dia de Colom. Al mercat de divises, el dòlar dels EUA es revaloritza davant l'euro, la lliura i el ien. La moneda única europea cau entorn del 0,5% i es canvia a 1,053 dòlars.

El risc de l'Iran

Segons Benjamin Melman, de la gestora Edmond de Rothschild AM en declaracions a EFE, la reacció dels mercats a l'esclat de violència al Pròxim Orient està sent "bastant continguda" perquè els països implicats en aquest moment tenen un "impacte limitat en l'escena econòmica". Segons la seva opinió, "la principal amenaça és una guerra entre l'Iran i Israel", que tindria "repercussions de gran abast".

Melman recorda que l'Iran és un dels principals productors de petroli i gas del món i, a més, "té capacitat de bloquejar l'estret d'Ormuz, com ja ha fet en el passat, i pot destruir fàcilment els jaciments petrolífers veïns".

Els analistes de Banca March coincideixen que "el principal risc és que el conflicte pugui estendre's per la regió, especialment a l'Iran, sobre el qual sobrevolen sospites d'haver col·laborat en la planificació de l'atac." "L'Iran extreu al voltant de 3,5 milions de barrils al dia, alguna cosa més del 3% de la producció global", apunten els mateixos experts."El conflicte no sembla afectar especialment a les borses i tampoc als bons", conclou l'informe de Banca March.