El bitcoin compleix el segon aniversari dels seus màxims històrics, animat per la perspectiva que els tipus d'interès deixin de pujar i per la possibilitat que s'autoritzi un fons cotitzat (ETF) al comptat d'aquesta criptomoneda als EUA, tot i que encara es mou entorn de la meitat del preu que va arribar a assolir.

L'excés de liquiditat que hi havia als mercats a causa de les polítiques monetàries ultraexpansives dels bancs centrals va aixecar a la criptodivisa més coneguda, que va assolir un preu rècord de 68.991 dòlars el 9 de novembre de 2021.

Aquest dijous a les 14:20 hores local (13.20 GMT) cotitza a 36.948 dòlars, segons les dades de Bloomberg consultats per EFE.

Així, en l'acumulat de 2023, el preu del bitcoin més que duplica el nivell amb què va arrencar a l'any, després d'haver tancat el 31 de desembre en 16.539 dòlars.

"Els bancs centrals i la política monetària han afectat significativament al preu del bitcoin en els últims dos anys", apunta Simon Peters, analista expert en criptoactius de la plataforma d'inversió eToro.

Aquest expert recorda que el màxim va coincidir pràcticament amb el moment en què els bancs centrals van començar a insinuar pujades de tipus arran de l'augment de la inflació. Davant de la perspectiva de l'alça de tipus, van començar les vendes massives que es van agreujar quan van començar a apujar realment les taxes, segons recorda aquest expert.

La menor liquiditat del mercat va derivar que les rendibilitats d'alguns tipus d'actius més segurs van començar a ser més atractives, com en el cas de la renda fixa, que una vegada superats els tipus d'interès negatius va tornar a atreure les mirades dels inversors que podien reduir d'aquesta forma el risc de les seves inversions.

D'aquesta forma, el bitcoin va prendre el camí baixista a partir d'aquests màxims i va arribar a cotitzar un mínim de 15.485 dòlars el 21 de novembre de 2022, segons les dades de Bloomberg recollits per EFE.

La cotització de la criptodivisa es va mantenir dins de la forquilla de preus d'entre 15.500 i 16.000 dòlars fins a començaments de 2023, quan ja va començar a viure una lleugera pujada, que es va consolidar entre finals de gener i febrer en assolir ja la cota dels 20.000 dòlars.

El 2023, la cotització del bitcoin ha pres un camí alcista, encara que encara lluny dels rècords de fa dos anys.

El futur del bitcoin

Els experts observen diversos catalitzadors que poden impulsar el preu del bitcoin en els mesos vinents; d'una banda, el possible final de les alces de tipus per part dels bancs centrals, així com la possible aprovació d'un fons cotitzat (ETF) al comptat als Estats Units lligat al preu d'aquesta criptodivisa.

BlackRock espera rebre l'autorització per part de la SEC nord-americana per a l'aprovació del seu ETF al comptat de bitcoin, ja que fins ara els que existien estaven lligats als futurs.

"Un producte de bitcoin al comptat que segueixi el preu real del bitcoin és una forma molt més eficaç d'exposar-se al bitcoin que els productes tancats o els futurs, que pateixen els costos associats al refinançament dels futurs," assenyala Mirva Anttila, director d'anàlisi d'actius digitals de WisdomTree, encara que també és un producte amb més risc.

Un altre catalitzador alcista per al preu de la criptomoneda és l'esdeveniment de la reducció de Bitcoin a la meitat, conegut en anglès com a 'halving', previst per a l'abril de 2024.

"Històricament, això ha provocat una important carrera alcista en el preu del bitcoin. Probablement, ja no tindrà tant efecte a hores d'ara, quan ja s'han encunyat almenys 19,7 milions de bitcoins d'un total de 21 milions," adverteix Anttila, encara que apunta que dependrà també de la liquiditat al mercat.

Així mateix, la regulació que afecta les criptodivises també podria tenir efecte en l'evolució d'aquestes. A Europa, s'espera l'entrada en vigor del reglament Mica al llarg de 2024.

"El desplegament de nova regulació, el paper de la qual és reconèixer de facto l'estatus d'actius financers a aquests actius, que fins ara, el mateix sistema havia marginat. Mica, i el debat sobre els ETF als EUA són la prova", assenyala Albert Salvany, soci fundador de Funding Fast (un estudi de creixement empresarial i finançament per a empreses emergents especialitzat en fintech i Web 3).