La principal criptodivisa, el bitcoin, nada contracorrent en el pessimista entorn dels actius més tradicionals com els bons o les accions. Aquesta setmana ha superat el nivell de 35.000 dòlars amb un fort ral·li alcista en les dues últimes setmanes, ja que a mitjans de mes cotitzava en els 26.500 dòlars. A més, en el conjunt de l'any aconsegueix una rendibilitat del 107% que el distancia de les pujades de les Borses (mitjana del 7%) i dels mercats de bons a llarg termini que es troben en pèrdues a l'exercici.

"El bitcoin és, amb diferència, el més petit, el més jove i el més minoritari de totes les classes d'actius, i és desproporcionadament sensible a qualsevol senyal de desenvolupament del seu mercat", explica Ben Laidler, estrateg de mercats globals de la plataforma d'inversió eToro. El creixement del seu mercat explica aquest moviment a l'alça. Els diners van especular amb què l'organisme supervisor nord-americà, la SEC (Securities and Exchange Commission) aprovaria un fons cotitzat (ETF) sobre el bitcoin.

Finalment, aquestes notícies es van revelar prematures, però il·lustren la sensibilitat de la classe d'actius a qualsevol bona notícia i hauria d'animar els inversors davant de la llarga llista de possibles catalitzadors que s'acosten. Des de la data límit de la SEC dels EUA per aprovar definitivament l'ETF del bitcoin al comptat, el gener de 2024, passant per les noves normatives bancàries globals i de comptabilitat corporativa dels EUA que faciliten la possessió de criptomonedes.

El mercat està pendent dels moviments del gegant dels fons d'inversió BlackRock. L'ETF del bitcoin, el iShares Bitcoin Trust, va aparèixer amb un codi propi en documents oficials, la qual cosa es considera un pas molt avançat en el procés d'aprovació d'aquest producte. Però a més, el fons impulsat per BlackRock és només un dels 12 projectes que actualment estan sent avaluats pels reguladors nord-americans. "També existeix la possibilitat que vegem al primer banc central declarar i mantenir bitcoins en les seves reserves", indica Ben Laidler.

Així, la creació d'un fons cotitzat que atragués nous diners a la criptomoneda és l'explicació més comuna sobre la seva bona evolució al mercat i la confiança que continuï escalant: analistes tècnics veuen recorregut fins als 43.000 dòlars. Sens dubte, el bitcoin i els criptoactius són objecte de gran debat. Així, un estudi sobre la regulació mundial de les criptos en 60 de les principals economies mostra que aquests actius són legals en més de la meitat, parcialment prohibits en 32 i prohibits en 8, amb la Xina i l'Aràbia Saudita liderant aquest llistat.

Dos terços d'aquests països estan en procés d'introduir grans canvis en les seves normatives, i el ritme regulador s'està accelerant. Des de l'entrada en vigor de la normativa MiCA de la Unió Europea en juny fins a l'aclariment de les autoritats de la SEC i la CFTC als EUA. Molts països compten amb bancs de proves normatius per experimentar, encara que les normes de protecció del consumidor semblen anar al darrere. En canvi, gairebé tots els països estan desplegant en una mesura o una altra programes d'investigació i desenvolupament de les divises digitals dels bancs centrals (CBDC).

Amants del risc

Una altra de les característiques pròpies del bitcoin és la seva gran acceptació entre inversors minoristes. Les criptomonedes continuen sent molt populars entre els inversors minoristes. L'últim índex d'adopció de criptomonedes mostra una recuperació de la propietat des dels mínims del quart trimestre de l'any passat, després de la desfeta de la plataforma FTX i l'últim "hivern" de rendiment d'aquests actius. L'índex classifica els cinc països que més han adoptat les criptomonedes: Índia, Nigèria, Vietnam, EUA i Ucraïna.

També existirien raons pròpies del mercat per veure aquesta empenta del bitcoin en els últims mesos. Els diners que més estimen el risc no tenen una opció clara als mercats de bons i accions que estan caient des de finals de juliol. Únicament els que han pres posicions curtes (baixistes) han recollit guanys. Per això, miren a altres actius de risc i elevada volatilitat com les criptomonedes.

Es tracta de destinar uns petits percentatges de la cartera d'inversió a assumir risc i ara és més rendible fer-ho en aquests actius. Encara que tipus al 5% al bo a 10 anys nord-americà són una competència davant la Borsa, el perfil de l'inversor en criptomonedes és diferent i no es conforma amb aquest elevat rendiment del deute mantenint el bo aquell temps o venent-lo al mercat quan els tipus baixin.