L'Estat ja controla el 10% del capital de Telefónica. La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) ha anunciat aquest dilluns haver arribat fins al llindar marcat com objectivo en l'operadora blava després de la irrupció de la saudita STC al setembre de l'any passat i culmina així l'operació de compra ordenada pel govern d'Espanya.

D'aquesta manera, l'entitat a través de la qual l'Estat inverteix en empreses cotitzades ha adquirit un total de 567.016.155 accions, amb un preu mitjà de 4,0295 euros per acció, cosa que suposa un desemborsament de gairebé 2.285 milions d'euros. A aquesta quantitat cal sumar 541 accions que SEPI ja tenia en cartera i que eleven el número total a 567.016.696.

"L'operació s'ha dut a terme minimitzant l'impacte en la cotització i complint les comunicacions de participacions significatives establertes en la normativa dels mercats on opera", ha destacat l'entitat que presideix Francisco Javier Fernández Mañanes.

La SEPI ha destacat que Telefónica és una de les principals companyies del país, líder al sector de les telecomunicacions i clau en altres àmbits estratègics. De la mateixa manera, ha posat de relleu que l'empresa és determinant per les seves capacitats industrials i àrees de coneixement, ja que desenvolupa activitats rellevants per a l'economia i el teixit productiu, incloent les relacionades amb la seguretat i la defensa.

Telefónica podria demanar altre conseller

"Amb vocació de permanència, la participació de SEPI aporta una estabilitat accionarial més gran a la companyia per a la consecució dels seus objectius i contribueix a la protecció de les seves capacitats estratègiques", ha conclòs l'entitat pública.

Amb aquesta nova adquisició, el govern espanyol compleix amb l'objectiu de controlar el 10% de la teleco que dirigeix José María Álvarez-Pallete. Recentment, la companyia va oficialitzar l'entrada en el consell d'administració de l'Estat amb el nomenament de Carlos Ocaña com a conseller dominical, encara que el ministre per a la Transformació Digital i la Funció Pública, José Luis Escrivá, no va descartar divendres passat a sol·licitar un altre conseller.

S'avança així a STC, l'operadora saudita pertanyent a la família reial del país. Mesos enrere, la signatura va adquirir un 9,9% del capital social de Telefónica, sent un 4,9% accions directes i un 5% derivats financers. L'operació, valorada en 2.100 milions d'euros, està pendent d'aprovació final per part de l'Executiu. Per part seva, STC encara no s'ha pronunciat referent a la seva intenció de tenir presència en el màxim òrgan de decisió de la companyia.

La compra s'ha finançat a través dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) i no de la SEPI per a accelerar el procés. Actualment, l'entitat pública és el primer accionista de Telefónica, per davant de La Caixa (7,5%), agrupant les participacions de CaixaBank i CriteriaCaixa. BlackRock (4,983%) i BBVA (4,839%) completen la llista d'accionistes de la teleco.