Robinhood, l'aplicació de corretatge de borsa, ha arribat a un acord amb les autoritats dels Estats Units per recomprar per 605 milions de dòlars les accions de la companyia que estaven en poder de Sam Bankman-Freid (conegut per les seves inicials, SBF), el fundador de la malaguanyada plataforma de criptomonedes FTX.

En un missatge publicat en el seu blog, Robinhood ha anunciat que ja ha comprat les més de 55 milions d'accions que la companyia Emergent Fidelity, propietat de SBF, va comprar el maig de 2022. En l'avís s'inclou un enllaç a l'informe en el qual el Servei de Marshals dels Estats Units (USMS, en anglès) dona llum verda a la recompra de les accions per més de 605 milions de dòlars, uns 10,69 dòlars per acció. "La compra d'accions subratlla la confiança de la junta directiva i l'equip gestor en el nostre negoci", ha explicat la plataforma.

Acomiadaments a Robinhood

A començaments d'agost, Robinhood va anunciar que es desfaria d'un 23% de la seva plantilla davant de la mala situació de l'empresa, que es va disparar entre 2020 i 2021, però que en els últims mesos ha caigut amb força. Aquesta va ser la segona ronda d'acomiadaments que anunciava la companyia aquest any, després que a l'abril anunciés que prescindia d'un 9% de les 3.800 persones que tenia llavors. 

Frau i blanqueig de capital

Sam Bankman-Fried, per la seva part, ha estat acusat pel Departament de Justícia nord-americana de set delictes de frau i blanqueig de capital per presumptament desviar milers de milions de dòlars dels clients de la plataforma FTX per a altres finalitats. El cas, destapat a finals de 2022, va portar a la detenció i arrest de Sam Bankman-Fried el desembre passat, però des d'aquesta data va estar en llibertat sota fiança de 250 milions de dòlars (una de les més altes de la història judicial nord-americana), amb un arrest domiciliari a casa dels seus pares, a Palo Alto, Califòrnia. La justícia nord-americana va executar la seva extradició a Nova York des de les Bahames, on Bankman-Fried tenia establerta la seva residència i la seu corporativa de la plataforma FTX.

En aquests mesos, segons van argumentar els fiscals federals al jutge Lewis Kaplan, el fundador de FTX que al·lega la seva innocència, hauria realitzat centenars de trucades i enviat altres tants correus electrònics seguint un "patró de manipular testimonis", per aplanar el procés judicial a què s'ha d'enfrontar.

L'empresari, que amb només 31 anys va protagonitzar un rutilant ascens fins a estavellar-se, es troba a la presó a l'espera de judici després que un jutge revoqués la seva detenció domiciliària per presumpta manipulació de testimonis, entre ells la seva exsòcia i exparella Caroline Ellison, que ha accedit a cooperar amb les autoritats i presumptament declararà contra ell.

FTX i la seva divisió de corretatge Alameda Research van fer fallida el novembre de 2022, després d'haver-se posicionat com una de les principals firmes en el segment del comerç de criptomonedes, amb un valor estimat al mercat d'uns 32.000 milions de dòlars. En el moment de la seva caiguda, FTX era una de les operadores de criptomonedes més grans a tot el món i la seva actual direcció considera que el seu model de negoci era viable i que els problemes van arribar per la presumpta conducta criminal dels seus anteriors responsables. Per això, no descarten reobrir el negoci.