Mentre els inversors començaven fent les seves càbales sobre si el 2023 seria un any de valors de creixement o de valors d'ingressos estables, les petites companyies s'han colat donant la sorpresa de la rendibilitat. Destaca l'Ibex Small Cap amb una pujada en aquest inici de l'any del 18,20%, molt superior a la ja favorable alça del 9,97% registrada pel seu germà gran l'Ibex 35.

Aquest millor comportament de les empreses amb menor capitalització borsària també s'ha produït en altres països. Així, l'índex nord-americà Russell 2000 -índex borsari de petita capitalització que constitueix les 2.000 accions més petites de l'índex Russell 3.000- s'ha revaloritzat en aquest període el 9,72%, molt per sobre del resultat obtingut per l'industrial Dow Jones (2,15%), pel S&P 500 (5,02%) i en línia amb la forta pujada del tecnològic Nasdaq 100 que ha guanyat el 9,29% contra tot pronòstic.

L'impuls tant dels valors petits com de les tecnològiques té el denominador comú del fort càstig patit per aquestes companyies el 2022. Caigudes generalitzades que poques vegades distingeixen entre la qualitat d'unes i altres empreses, quan els diners toquen retirada d'un sector.

Un analista que va tenir clar que aquest any podia ser el d'aquestes companyies és Bob Kaynor, responsable de renda variable de petita i mitjana capitalització dels EUA de Schroders que ja al desembre advertia d'un cert paral·lelisme entre les crisis dels setanta i la bombolla tecnològica de 2000 quan la recuperació del mercat va estar liderada per petits valors. "Les empreses més petites no han estat tan barates en relació amb les més grans des de la bombolla de les tecnològiques que va tenir lloc entre 1999 i 2001. En els set anys posteriors al pic que va registrar el mercat el març de 2000, les firmes de petita capitalització van pujar més d'un 70%, mentre que les grans ho van fer menys d'un 10%". I sentència: "l'última vegada que les valoracions relatives van ser tan barates i el sentiment en nivells tan baixos, vi acompanyat d'un període sense igual de rendibilitats positives (absolutes i relatives) per a la renda variable de petita i mitjana capitalització," explica.

Malgrat que, en teoria, les petites i mitjanes siguin menys resistents a una desacceleració econòmica com l'esperada, basa la seva aposta per aquests valors que "aquesta rendibilitat superior constant en diferents entorns econòmics es va produir des d'un punt de partida semblant: un gran creixement dels guanys combinat amb valoracions baixes en comparació amb el segment de gran capitalització", acaba.

Una visió coincident amb els experts de la gestora internacional Fidelity que al seu informe de perspectiva per a 2023 destaca que els valors de petita i mitjana capitalització són barats davant els de gran capitalització, "la qual cosa hauria d'oferir algunes oportunitats als inversors", indiquen. També des del banc britànic Barclays veuen una oportunitat per a aquest segment del mercat a les bones valoracions que ofereixen: "els valors de petita capitalització semblen molt barats i, segons la nostra opinió, és probable que ja estiguin descomptant moltes males notícies", expliquen.

Incorporar petits a la cartera

Julián Pascual, gestor i president Buy&Hold també es mostra molt positiu amb aquests valors més modestos. Juntament amb les tecnològiques és la seva aposta decidida per a aquests primers compassos en el seu fons de renda variable. S'ha produït una correcció notable de les empreses de petita capitalització, sense distingir per sectors o qualitat. "En els últims deu anys s'observa com han cotitzat a un PER (nombre de vegades que el preu conté el benefici) de 20-25 vegades, excepte a partir de 2021, on s'ha produït una forta contracció i actualment cotitzen a 15,2 vegades. En general, això està passant desapercebut, però hem de remuntar-nos a la gran caiguda de borsa de 2008 per igualar els actuals nivells de valoració d'aquestes empreses", explica Pasqual.

Actualment, la cartera del seu fons de Borsa la componen 33 valors. "Les cinc incorporacions d'aquest any han estat totes de valors de petita capitalització (menys de 3.000 milions d'euros), perquè certament allà és on estan ara les oportunitats. Addicionalment, hem augmentat el pes en alguns valors que ja teníem i que han patit, com CIE Automotive," explica. Fluidra, després del dur càstig de l'any passat, és una altra de les apostes per a aquest gestor.

El mes, destaca la pujada de la firma Airtificial (119%), acompanyada per Audax Renovable (57%), la industrial Lingotes Especiales que s'ha anotat una pujada del 50%. Pressa i Edreams Odigeo han superat el 40% de revalorització, seguida per companyies com Duro Felguera (37%), Soltec (30%), la constructora OHLA (27%), Tubacex (23%), Prosegur (17%) o Aedas Homes (16%) i Tècniques Reunides (15%). Únicament dos components de l'índex Small Cap han donat pèrdues en aquesta estrena anual: Realia (-1,87%) i Pharma Mar (-6,69%).

L'índex BME Growth que recull a les companyies del segon mercat (empreses en creixement) no ha tingut un comportament tan positiu davant les que es negocien al mercat continu i ha pujat el 5,11%.