La inflació i altres derivades, com la sequera o una mala collita, poden comportar la pujada de preus sobtats en alguns productes d'alimentació, però també d'higiene, per a la llar o qualsevol que trobem en un supermercat. El cas més flagrant és el de l'oli d'oliva que dels cinc euros de mitjana ha passat a fregar els vuit no es descarta que puguin tocar màxims de 14 per aquelles ampolles que no són prèmium i s'envasen en plàstic en comptes de vidre.

Tot plegat, l'IPC d'aquests productes fomenta un mercat negre que, si bé sempre ha existit, ara va a l'alça i s'incorporen productes molt econòmics. De fet, podem corroborar-ho si ens fixem en les prestatgeries d'un supermercat: no necessàriament el producte més car porta alarma i la motivació dels seus propietaris es basa més en la demanda que té o els condicionants que fan que aquell producte es converteixi en un 'bé preuat'.

Alarmes, cadenes i cadenats

Tornant a l'exemple més flagrant, el de l'oli, Salvador Cañones, Soci Director de STC (The Source Tagging Company), empresa líder del sector antifurt afirma: “Anteriorment, el principal oli robat era el de la categoria gurmet, però en l'últim mes estem rebent comandes de protectors per a les ampolles d'un litre i fins i tot les garrafes de tres i cinc. L'augment és exponencial, també l'hem vist en altres categories que quan els productes augmenten de preu un 20%, els intents de furt es multipliquen per 5. Per tant, és fonamental evitar que l'intent de furt es transformi en un robatori real”. Les cadenes de supermercats protegeixen el preat oli utilitzant els elements que tenen disponibles, com són els collarets de seguretat usats habitualment en begudes alcohòliques o fins i tot caixes protectores. En casos de desesperació, hem pogut veure fins i tot l'ús de cadenes i cadenats.

El cas excepcional de l'oli i els seus derivats

Per això, des de STC asseguren que com a fabricants nacionals de l'oli "no es pot oblidar que aquest és un problema molt nostre davant d'una magnitud enorme del cas". Cañones assegura, a tall d'exemple: "Un únic establiment d'una important cadena de supermercats nacionals ens ha sol·licitat 1.200 unitats d'un collaret especial per protegir els olis. En els meus 26 anys a la indústria no havia vist mai aquest increment, i podria ser que encara no hàgim assolit el pic màxim". Segons l'últim informe de STC sobre els productes més furtats, l'oli no es trobava entre els 5 articles a cap comunitat autònoma, i només s'esmentava com a fet diferencial a Extremadura, Regió de Múrcia i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. Però la tendència s'està girant com un mitjó.

Lligat a l'oli, els furts també s'estan disparant en aquells productes fets a base d'aquest component. Un exemple clar poden ser les anxoves o la tonyina en conserva, però també cal afegir llaunes com els musclos, les escopinyes, les navalles i, fins i tot, les olives. En aquest sentit, aquest grup està passant per davant del robatori de piles que, tradicionalment, sempre han anat precintades i ara ja podem veure com, en molts supermercats, no tenen una caixa antirobatori.

O, fins i tot, els desodorants i les fulles d'afaitar que continuen sent un dels aspectes més robats de la higiene íntima, però ja no són una preferència. Per davant, hi ha especialment la xarcuteria ibèrica com el llom, la llonganissa o els pernils. Un cas ben sonat d'aquest estiu va ser el robatori de quatre pernils a un Bonpreu de Badalona per part d'un home que va entrar a tota velocitat amb un patinet. En darrer terme, el formatge també és un producte estrella que s'ha encarit i, en molts llocs, el podem veure amb l'alarma incorporada. De fet, a Andalusia és el producte més robat als supermercats.

WhatsApp Image 2023 09 01 at 14.52.53
Fulles d'afaitar en un supermercat // Núria Casas

Què es ven al mercat negre?

Però si ampliem la mirada, el que també ha suscitat un gran interès en els darrers temps al mercat negre pel seu elevat preu són els fruits secs, especialment els pinyons. ON ECONOMIA ha pogut comprovar en el mercat negre, com una bossa de pinyons nacionals es ven a 2,50 euros o llaunes de marca d'escopinyes per 2,20 euros, un preu a la meitat o un 70% més econòmic del que es dona als supermercats. En la llista dels productes que més dominen el mercat negre, aquest diari també ha pogut constatar com hi ha una gran demanda pel bacallà, els calamarçons en llauna, la xocolata, les anguiles, el paté, el pop, el salmó, però també productes molt econòmics com són les sardines, els frànkfurts, el safrà, ambientadors o el torró, de qualsevol marca i a qualsevol preu.

WhatsApp Image 2023 09 01 at 14.52.52
Licors en un supermercat / Núria Casas

L'interès per l'alcohol barat

En darrer terme, també cal observar el comportament que pateix la secció de les begudes alcohòliques. Si ens hi fixem, les alarmes no van lligades a l'ampolla més cara, sinó a la que suscita un interès popular major. Per exemple, en un supermercat hem pogut constatar com no hi havia cap ampolla de vi amb alarma, però sí els licors, malgrat que aquests fossin més econòmics. I, fins i tot, com els licors més barats, amb preus inferiors als deu euros, porten un sistema antirobatori per davant de whiskys més refinats, tal com s'observa en la fotografia que acompanya el text.

WhatsApp Image 2023 09 01 at 14.52.52 (1)
Licors en un supermercat / Núria Casas