El mercat de les criptomonedes ha caigut a Espanya durant l'últim any. Així ho reflecteix l'últim estudi publicat aquest dilluns per EAE Business School, en el qual expliquen que el valor de les transaccions d'aquest tipus d'actius va caure un 6% al país, fins als 368 milions d'euros.

L'estudi, denominat 'La indústria fintech, noves tendències del sector financer,' recull el creixement "exponencial" que el mercat de les criptomonedes va registrar l'any 2020 a tot el món, amb una pujada del 478%. Tanmateix, el 2021 l'augment va ser del 45% i el 2022 ha patit un estancament.

L'any passat els líders al mercat de criptodivises van ser els EUA, l'Índia, el Japó, el Regne Unit i Corea del Sud. Per la seva part, i malgrat el descens en el valor d'operacions, Espanya va entrar en la posició número 13 del rànquing dels països que més operen amb aquests actius digitals.

Quant a l'evolució entre 2021 i 2022, segons l'estudi d'EAE Business School, només els països no europeus van registrar un creixement dels seus criptomercados, com el Vietnam (40%), Brasil (37%), Mèxic (34%), Indonèsia (32%) i Índia (30%), menteixis que alguns països europeus com Alemanya, França, els Països Baixos i Espanya es van contreure (-6%), seguits de Rússia (-10%).

"Hi ha hagut diversos elements clau en l'evolució del sector de les criptomonedes i blockchain l'últim any. El primer ha estat la caiguda del bitcoin, la criptodivisa dominant, de 47.300 a 23.600 dòlars el 2022, que va afectar a tot el mercat i, en segon lloc, la fallida de la plataforma d'intercanvi de FTX va disminuir la confiança en aquest mercat perquè havia estat un dels principals proveïdors d'intercanvi de criptodivises i va col·lapsar el novembre de l'any passat", explica la professora de la institució, Dorina Nicoara-Popescu, i autora de l'estudi, juntament amb el docent de l'escola, Denis Boevskiy.

Creixement del pagament digital

En aquest sentit, Nicoara-Popescu també destaca que una "clara tendència actual" al sector és l'augment de la regulació exigida pels governs per evitar la fragmentació legal i garantir la protecció dels consumidors i els inversors en actius digitals.

L'estudi, que estudia l'evolució del sector fintech, també aborda el desenvolupament del pagament digital, que engloba totes les empreses que ofereixen serveis de pagament mitjançant dispositius electrònics sense necessitat de disposar d'una targeta bancària, com per exemple el pagament mòbil, contactless, codis QR o Click2Pay.

En aquest sentit, Espanya es va situar el 2022 com el 13è país al món per volum de transaccions realitzades a través de pagament digital, amb un total de 70 milions d'euros el 2022. Al capdavant es van situar la Xina, amb transaccions per valor de 3.227 milions d'euros el 2022, i els EUA, amb 1.622 milions d'euros.

"Per la seva naturalesa, els pagaments integrats connecten un grup d'empreses que aglutinen la banca central, els pagaments i altres tecnologies financeres amb un grup molt més gran de companyies que aprofita aquesta tecnologia per construir negocis orientats al client. És per això que moltes empreses han mostrat un interès creixent en els pagaments integrats com una eina potencial per crear valor afegit", aclareix la professora Nicoara-Popescu.

L'estudi ressalta que els ecosistemes de pagament digital estan involucrant de forma progressiva a nous actors, com els proveïdors de programari integrat i els espais Buy Now, Pay Later (BNPL).

Posició d'Espanya en altres tendències fintech populars

Les empreses fintech ofereixen una varietat de serveis financers que van des de pagaments i transferències electròniques, fins a préstecs, finançament, gestió d'inversions, segurs, criptomonedes etc. "Mitjançant l'ús de tecnologia i l'accés a informació sobre els clients potencials, el model de negoci fet servir per les fintech permet crear productes més personalitzats a un cost inferior i, per tant, una eficiència més gran"; destaca l'estudi.

Així, en investech, que inclou les empreses que utilitzen la tecnologia per simplificar la forma en què les persones inverteixen i gestionen els seus diners mitjançant diversos canals digitals, la inversió en aquest sector ha estat en constant creixement durant els últims anys. Espanya ocupa el lloc 13 en el rànquing dels principals països que gestionen actius mitjançant aquesta tecnologia, amb 7.000 milions d'euros el 2022, encara que per darrere dels EUA, la Xina i el Japó, que lideren la classificació.

En finançament alternatiu, el finançament col·lectiu és un dels instruments més populars. A finals de 2022, els països que van liderar el mercat de finançament col·lectiu per valor de transacció van ser els EUA (410 milions d'euros) i Japó (146 milions d'euros). Espanya ocupa la posició 12 amb 7,8 milions d'euros.