L'Ibex-35, índex de referència del mercat nacional, ha cedit aquest dimarts un 0,03% i es queda a les portes del nivell dels 14.000 punts, després de conèixer-se la dada d'inflació en la zona euro despunta una dècima i puja un 2% interanual, un 2,2% en el cas d'Espanya i pendent de les novetats aranzelàries. La Borsa espanyola ha perdut 4,5 punts en la primera sessió del segon semestre de l'any, fins als 13.987,4 punts. L'any, l'Ibex-35 es revalora un 20,63%.
El selectiu va començar el dia amb lleugers guanys després de la pujada de Wall Street de la vigília, però després de conèixer-se la dada d'inflació de l'eurozona ha entrat en pèrdues en línia amb la resta de la majoria de places europees. Per valors, BBVA ha perdut un 1,57% després de seguir endavant, malgrat les condicions imposades per l'Executiu de Pedro Sánchez, amb la seva oferta pública d'adquisició d'accions (opa) sobre el Banc Sabadell, que ha caigut un 0,04%.
Dels grans valors, Santander -que es mostra interessat a adquirir del TSB del Sabadell- ha cedit un 0,88%; mentre que Telefónica ha sumat un 2,04%; Repsol, un 0,64%; Iberdrola, un 0,58%; i Inditex, un 0,43%. Les caigudes han estat liderades per Enagás (-4,55%), Acerinox (-4,16%) després d'una rebaixa de recomanació i ACS (-3,56%), mentre que les alces han estat impulsades per Cellnex (3,46%), Puig (2,21%) i Acciona Energía (2,04%).
Bancs protagonistes
El protagonisme de nou aquest dimarts ha estat en BBVA que ha perdut un 1,57% després de seguir endavant, malgrat les condicions imposades pel Govern, amb la seva oferta pública d'adquisició d'accions (opa) sobre el Banc Sabadell, que ha caigut un 0,04%. Fos ja de mercat, el banc ha anunciat la venda de la seva filial britànica, TSB, per 3.000 milions d'euros al Banc Santander.
La resta de places europees han acabat en to mixt en una sessió en la qual els mercats continuen pendents de les novetats en matèria comercial i després de conèixer-se la dada d'inflació en la zona euro, que al juny pujava una dècima, fins al 2%. Frankfurt ha cedit un 0,99%; Milà, un 0,58%; i París, un 0,04%, mentre que Londres ha sumat un 0,28%. L'euro Stoxx50, índex en el qual cotitzen les empreses europees de més capitalització, ha caigut un 0,39%.
A més, l'euro ha superat aquest dimarts el canvi d'1,18 dòlars, nivell de mitjans de setembre de 2021. A tancament dels mercats del Vell Continent, l'euro cotitzava a 1,177 dòlars. D'altra banda, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha demanat en la reunió de banquers centrals de la ciutat portuguesa de Sintra d'estar "extremadament vigilants" per mantenir l'objectiu del 2 % d'inflació. Així mateix, ha defensat el president de la Reserva Federal (Fed) dels EUA, Jerome Powell, present també en aquest fòrum, i blanc dels atacs del mandatari nord-americà, Donald Trump.
Powell ha apuntat que encara "no s'han vist gaire els efectes dels aranzels" imposats per la Casa Blanca, i per això considera que el "prudent" és esperar a l'hora de decidir una modificació dels tipus d'interès.
En aquest escenari, Wall Street ha obert la sessió en to mixt llastat per la caiguda de les accions de Tesla, després que Trump suggerís que el Departament d'Eficiència Governamental (DOGE) hauria d'investigar els subsidis governamentals concedits a les empreses del seu director executiu Elon Musk. A més, aquest dimarts hem conegut un "augment inesperat" en les vacants d'ocupació als EUA, com explica a Efe l'analista de mercats, Manuel Pinto, mentre que el nombre d'acomiadaments es va situar per sota de les expectatives.
"Aquesta combinació és tranquil·litzadora, ja que les xifres del mes passat van evitar revisions preocupants. La Fed continua considerant el mercat laboral com sòlid i aquestes dades semblen donar suport a aquesta afirmació", ha assenyalat l'analista d'eToro Bret Kenwell.
A les borses asiàtiques, Tòquio va perdre l'1,24% malgrat que va millorar lleument la confiança empresarial en el Japó en el segon trimestre de l'any, mentre que Seül va pujar el 0,58% i Shanghai el 0,39%. Hong Kong va romandre tancat per dia festiu.
En les matèries primeres, el barril de Brent, el cru de referència a Europa, cedeix més de l'1% fins als 66,88 dòlars. L'or, considerat un actiu refugi en temps d'incertesa, suma l'1,19% en els 3.342 dòlars. Al mercat de deute, l'interès del bo espanyol a deu anys se situa en el 3,212%, amb la prima de risc en 64 punts bàsics.
El bitcoin, la criptomoneda més coneguda del mercat, cedeix l'1,42% fins als 106.077 dòlars.